Linkovi

Dogovor Borisa Džonsona sa EU "nemoguć"?


Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je britanskog premijera Borisa Džonsona u Berlinu sa vojnim počastima u Berlinu, 21. avgusta 2019.
Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je britanskog premijera Borisa Džonsona u Berlinu sa vojnim počastima u Berlinu, 21. avgusta 2019.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je posle sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu da nema napretka u pregovorima o Bregzitu i da mu je Džonson pružio „neodređene odgovore“ na pitanja o očuvanju otvorene granice između Republike Irske i Severne Irske posle Bregzita. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nešto ranije je upozorio Džonsona da se ne upušta u igru traženja krivca, jer je na kocki „budućnost Evrope“.

Ministri iz kabineta Borisa Džonsona jutros su održali sastanak a na dnevnom redu su bile, kako izgleda, sve slabije šanse za postizanje dogovora o Bregzitu.

Nešto ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa Džonsonom. Izvor iz Dauning strita navodi je rekla da postoji “izuzetno mala šansa” da će se postići dogovor o Bregzitu na osnovu njegovih najnovijih predloga. Kako se navodi, istakla je da svaki dogovor mora da predviđa da Severna Irska ostane u evropskoj carinskoj uniji, što je poslednjim britanskim predlogom bilo isključeno.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva kaže da pregovori o Bregzitu nisu propali.
Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva kaže da pregovori o Bregzitu nisu propali.

Evropska komisija demantuje da su pregovori završeni.

"Tehnički razgovori se nastavljaju danas i narednih dana, tako da ne vidim kako su pregovori doživeli krah”, izjavila je portparolka Komisije Mina Andrejeva.

Britanska opoziciona Laburistička stranka ocenila je da Dauning strit pokušava da sabotira dogovor sa EU.

Šef Evropske komisije Donald Tusk takođe je ocenio da postoji pokušaj da se Brisel predstavi kao krivac.

On je u tvitu poručio Džonsonu da “suština nije da se pobedi u glupoj igri “ko je kriv” jer se radi o budućnosti Evrope.

Za to vreme, britanska vlada je iznela svoje najnovije planove i obećala da će većina robe moći da se uvozi u Britaniju bez carina u slučaju da dođe do Bregzita bez dogovora. Međutim, jedna nova analiza pokazuje da su ekonomske muke za Britance – neminovne.

Nezavisni institut za fiskalne studije saopštio je da će se budžetski deficit Britanije više nego udvostručiti u slučaju da ne postigne dogovor sa Unijom. Procenjuje se da će dostići nivo veći od 100 milijardi funti, odnosno oko 123 milijarde dolara, zbog čega će biti neophodne stroge mere štednje.

XS
SM
MD
LG