Linkovi

Dom lordova podržao zakon kojim se sprečava Bregzit bez dogovora


Gornji dom britanskog parlamenta Dom lordova odobrio je predlog zakona čiji cilj je da se spreči izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma o razlazu.

Predlog, koji britanskog premijera Borisa Džonsona obavezuje da od Brisela traži tromesečno odlaganje Bregzita ako ne bude dogovora do 19. oktobra, prethodno je usvojen u donjem domu, a postaće zakon kada ga kraljica Elizabeta potpiše u ponedeljak.

Džonson je više puta ponovio da želi da Britanija napusti uniju 31. oktobra sa ili bez sporazuma, ali je ove nedelje izgubio parlamentarnu većinu i iz Konzervativne stranke izbacio 21. poslanika koji su podržali plan opozicije da se spreči Bregzit bez dogovora.

Britanski premijer smatra da su vanredni izbori 15. oktobra jedino rešenje za trenutnu situaciju, ali mu je za njihovo raspisivanje potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu. Međutim, opozicione stranke, među kojima su i laburisti, saopštili su da će glasati protiv Džonsonovog predloga ili biti uzdržani sve do primene zakona o odlaganju Bregzita.

XS
SM
MD
LG