Linkovi

Upozorenje za Britaniju: Haos na granicama, nestašice, ako se ne postigne dogovor sa EU


Kamioni čekaju da se ukrcaju u trajekte u luci Dover, 1. februara 2020.
Kamioni čekaju da se ukrcaju u trajekte u luci Dover, 1. februara 2020.

Britanija će se suočiti sa ozbiljnim poremećajima snabdevanja u svojim lukama i sa nestašicama hrane, ako ne postigne trgovinski sporazum sa Evropskom unijom pre kraja godine, prema novom izveštaju u kojem se takođe upozorava da bi ekonomske posledice Bregzita bez dogovora sa Unijom mogle da budu tri puta veće od efekata pandemije koronavirusa.

Britanija je zvanično napustila Evropsku uniju 31. januara, a sadašnji period tranzicije završava se 31. decembra. Britanska vlada je u sredu upozorila da većina kompanija koje trguju sa Evropom još nije spremna za predstojeće promene.

Nedavni izveštaj programa Kings Koledža "Britanija u promenjenoj Evropi" upozorava da će se "najneposredniji i najvidljiviji efekat izostanka dogovora sa EU videti na granici, gde postoji rizik od dugih redova i nestašice hrane."

Efekat bi se najsnažnije osetio oko luke Dover, gde nekih 4 miliona kamiona svake godine koristi trajekte i Eurotunel za putovanje do Kalea i povratak u Dover. Čak i uz trgovinski sporazum, Britanija će napustiti evropsko jedinstveno tržište i carinsku uniju, što znači da će neke nove provere i trgovinske barijere biti neizbežne. Bez sporazuma, biće mnogo većih poremećaja, a Britanija i EU će uvesti tarife jedna drugoj.

Britanska vlada je u sredu upozorila da do 60% kamiona možda nema odgovarajuću dokumentaciju.

“Zato će ih francuski graničari vraćati, što bi zapušilo prelaz od Dovera do Kalea", rekao je članovima parlamenta ministar Majkl Gouv. "U takvim okolnostima, mogli bismo da vidimo redove u kojima je i do 7.000 teretnih kamiona."

Takođe bi moglo da dođe do značajnih poremećaja za britanske putnike koji idu u EU, kaže koautor izveštaja Kings Koledža, Džonatan Ports.

“Trebaće vam zdravsteno osiguranje. Još nije jasno kako će funkcionisati međunarodne vozačke dozvole. Ako se prijavite da idete da radite, možda će vam trebati viza", kazao je Ports u intervjuu za Glas Amerike.

Saobraćaj na autoputu M6 blizu Birmingema, 18. maja 2020.
Saobraćaj na autoputu M6 blizu Birmingema, 18. maja 2020.

80 odsto britanske ekonomije čine usluge. U Londonu, Ports kaže da su banke i finansijske usluge već spremne za slučaj da nema dogovora. "I zato su premestile neke pravne entitete, deo osoblja i tako dalje da bi se prilagodili toj situaciji".

Džej Pi Morgan Čejs je najnovija banka koja je ove nedelje najavila takav potez - premeštajući 230 milijardi dolara iz Londona u Nemačku.

Britanska ekonomija se već smanjila za jednu petinu ove godine, zbog pandemije koronavirusa. U izveštaju se upozorava da bi ekonomski efekti Bregzita bez dogovora sa Unijom mogli da budu još mnogo veći.

"Ukupan trošak za britansku ekonomiju u dugom roku biće dva do tri puta veći od onoga što Banka Engleske prognozira da će biti uticaj Kovida 19", konstatuje se u izveštaju. Međutim, navodi se da bi trenutni efekti pandemije mogli da "zamaskiraju" uticaj izostanka dogovora Britanije i EU. "Ako se nastavi pad u trgovini, putovanjima, imigraciji i turizmu, dodatna trvenja na granici možda neće doneti mnogo dodatnih troškova u kraćem roku", ističe se u dokumentu.

“Biće veoma teško tumačiti šta se događa u ekonomskim statistikama i podacima jer smo, naravno, u ovom izuzetnom periodu", kaže Ports. "Poslovni svet i vlada već imaju pune ruke posla zbog rešavanja posledica Kovida."

Najveće političko pitanje mogla bi da bude sudbina granice između Republike Irske i Severne Irske, koja postaje spoljna granica Britanije i EU. Postoje strahovanja da bi provere na granici mogle da dovedu do povratka verskog nasilja. Umesto toga, sporazum o povlačenju koji su Britanija i EU potpisale prošle godine nalaže da carinska granica bude u Irskom moru, u slučaju da ne dođe do dogovora.

Ranije ovog meseca, London je uveo zakon kojim se poništava taj deo sporazuma o povlačenju i, u suštini, krši međunarodno pravo. Dablin je bio - zapanjen.

Ono što me brine, u proteklih nekoliko dana, i posle razgovora sa drugim evropskim ministrima spoljnih poslova, jeste da postoji sve veće osećanje da Britanija ne želi dogovor i da se igraju "ko je kriv" dok pregovori propadaju", rekao je reporterima irski šef diplomatije Sajmon Koveni.

A ja sam ih vrlo jasno razuverio da, po meni, to nije slučaj. Verujem da britanski premijer i vlada žele dogovor, iako se ponašaju na neobičan način ako se pogledaju zakoni koji trenutno dolaze iz Vestminstera."

Pristalice Bregzita slave napuštanje Unije 31. januara 2020.
Pristalice Bregzita slave napuštanje Unije 31. januara 2020.

Britanija tvrdi da i dalje želi dogovor - ali onaj koji joj garantuje suverenitet.

“Promene zahtevaju pripreme. Ali promena je ono za šta je glasao britanski narod", rekao je Govu parlamentu u sredu. Dodao je da će napuštanje Unije doneti i koristi. "Možemo da postižemo nove trgovinske sporazume koji će pomoći zemljama u razvoju da se brže razvijaju i snize cene za potrošače. Možemo da razvijamo politiku prilagođenu našim potrebama kako bismo bolje podržavali nove tehnologije. Možemo da ulažemo novac koji se trenutno šalje Briselu u Nacionalnu zdravstsvenu službu, u našu naučnu bazu i poboljšanje produktivnosti svih nacija u Ujedinjenom Kraljevstvu."

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije posetio je London u sredu radi neformalnih razgovora uoči devete runde zvaničnih pregovora koji počinju sledeće nedelje. Britanija je dala rok - 15. oktobar - da se sporazum postigne i zapretila da će napustiti pregovore ako se dogovor ne postigne do tog datuma.

Analitičari primećuju da, čak i ako se dogovor postigne, biće ograničenog obima zbog crvenih linija koje su već povukli London i Brisel, tako da je izvestan nivo poremećaja života Britanaca verovatan, bez obzira na ishod.

XS
SM
MD
LG