Linkovi

Boris Džonson kontrirao Trampu po pitanju trgovinskog rata


Predsednik SAD Donald Tramp, levo i premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom radnog doručka u Bjaricu, Francuska, 25. avgusta 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp, levo i premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom radnog doručka u Bjaricu, Francuska, 25. avgusta 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp nalazi se u Bijaricu, u Francuskoj, na samitu G-7 gde je njegova prva aktivnost u nedelju bila radni doručak sa novim britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koga je američki predsednik jednom nazvao "britanskim Trampom".

"Biće fantastičan premijer", rekao je Tramp dodajući da Džonsonu "nisu potrebni saveti" po pitanju Bregzita, te da je on "pravi čovek za posao".

"Nisam činio vaše prethodnike previše srećnim, ali to sam govorio već duže vreme", dodao je Tramp govoreći o Terezi Mej koja se povukla zbog neuspeha sprovođenja Bregzita, odnosno britanskog izlaska iz Evropske unije.

Džonson je odgovorio: "Vi ste bili vesnik. Vrlo sam zahvalan zbog toga".

Ali, Džonson je uzvratio Trampu na temi slobodne trgovine nakon što je američki lider, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ga saveznici ne ubeđuju da obustavi trgovinski rat sa Kinom.

"Ne, uopšte ne", rekao je Tramp. "Mislim da poštuju trgovinski rat, on mora da se dogodi".

Džonson je čestitao Trampu zbog američke ekonomije, ali je dodao "mi smo za trgovinski mir u celosti".

Trampu je, delovalo je, bilo vidno neprijatno zbog odgovora.

Prvi susret

Ovo je bio prvi formalni sastanak između dvojice lidera otkako je Džonson preuzeo dužnost od svoje prethodnice. Britanski i američki zvaničnici videli su sastanak kao šansu za osnaživanje veza između dve zemlje.

Odnosni između dva tradicionalna saveznika obeleženi su tenzijama otkako je Tramo preuzeo dužnost i podržao Bregzit.

Džonson pokušava da izdejstvuje post-bregzitovski bilateralni trgovinski sporazum. Na sastanku je zatražio pristup američkom tržištu za britanske proizvode.

XS
SM
MD
LG