Linkovi

Počela suspenzija britanskog parlamenta, Džonson tvrdi da će biti sporazuma


Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 10. septembar 2019.
Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 10. septembar 2019.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je utorak da će sporazum o Bregzitu biti postignut i da će Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

"Imaćemo sporazum i radićemo veoma naporno da ga dobijemo. Juče sam u Irskoj razgovarao sa našim irskim prijateljima o tome, a ići ćemo u Brisel i razgovarati sa nekim drugim evropskim prijestonicama", rekao je Džonson i ponovo upozorio da će Britanija izaći iz EU bez dogovora, ako to bude apsolutno neophodno.

Džonson je prethodno uspeo da realizuje plan o suspenziji parlamenta, ali je pretrpeo više poraza u sporu sa poslanicima odlučnim da spreče izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma.

Džonson je pretrpeo tri poraza u parlamentu kada je reč o planovima vlade za Bregzit, pre nego što je rano ujutro u utorak počela kontroverzna petonedeljna suspenzija.

Parlament je na sednici, koja je trajala duboko u noć, naložio vladi da objavi privatne prepiske o planovima za Bregzit i odbacio poziv britanskog premijera da se održe vanredni izbori da bi se rešio politički zastoj.

Parlament je zatim, na zahtev vlade, suspendovan do 14. oktobra , što je drastičan potez koji bi Džonsonu trebalo da omogući da isplanira naredne korake, bez mešanja poslanika.

U Donjem domu parlamenta su zbog suspenzije protestovali opozicioni poslanici koji su uzvikivali "Sram vas bilo" i nosili transparente na kojima je pisalo "Ućutkani".

Spiker Donjeg doma parlamenta Džon Berkou, koji je najavio da će podneti ostavku, kritikovao je suspenziju parlamenta, uz ocenu da to nije "standardna ili normalna procedura".

Britanski premijer izjavio je u ponedeljak da neće tražiti odlaganje Bregzita, nekoliko sati pošto je na snagu stupio zakon kojim se od njega zahteva da odloži izlazak Britanije iz Evropske unije do 2020, ako ne bude uspeo da sa Briselom postigne sporazum o "razvodu".

XS
SM
MD
LG