Linkovi

Džonson: Radije bih bio mrtav u jarku, nego da odložim Bregzit


Poslanik Konzervativne partije i brat britanskog premijera Borisa Džonsona, Džo Džonson
Poslanik Konzervativne partije i brat britanskog premijera Borisa Džonsona, Džo Džonson

Britanski premijer Boris Džonson u četvrtak je ponovo zatražio održavanje vanrednih izbora, uprkos porazima u parlamentu i iznenadnoj odluci njegovog brata da podnese ostavku na položaj ministra i poslanika.

Džonson je u govoru u Jorkširu rekao da se izbori moraju održati da bi birači mogli da odluče da li će Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Na pitanje da li će pitati EU da produži rok za Bregzit, Džonson je rekao da bi "radije bio mrtav u jarku" i dodao da se odlaganjem "apsolutno ništa ne postiže".

Britanski premijer oglasio se nakon što je njegov brat Džo Džonson tvtitovao da podnosi ostavku zbog konflikta između porodice i Britanije.

"Poslednjih nedelja sam bio razapet između lojalnosti prema porodici i nacionalnih interesa - što je tenzija koja se ne može rešiti. Vreme je da drugi preuzmu moj položaj poslanika i ministra", tvitovao je brat britanskog premijera.​

Džonsona međutim i dalje podržava američka administracija, saopštio je potpredsednik SAD Majk Pens koji je u četvrtak razgovarao sa britanskim premijerom u Londonu.

"Razgovarao sam jutros sa predsednikom Trampom, vašim prijateljem, i on me je zamolio da vam prenesem njegove najsrdačnije pozdrave. I da vas uverim da Sjedinjene Države podržavaju odluku Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Evropsku uniju", rekao je Pens.

Potpredsednik SAD Majk Pens i britanski premijer Boris Džonson tokom sastanka u Londonu, 5. septembar 2019.
Potpredsednik SAD Majk Pens i britanski premijer Boris Džonson tokom sastanka u Londonu, 5. septembar 2019.

Porazi u parlamentu

Boris Džonson je pretrpeo seriju teških poraza i u sredu po pitanju vladine politike za napuštanje Evropske unije.

Koalicija opozicionih i konzervativnih poslanika pokušava da usvoji zakon kojim bi Britanija bila sprečena da izađe iz Evropske unije bez dogovora 31. oktobra. Premijer insistira na tome da bi takav zakon podrio pregovore sa EU.

Zakon je usvojen u Donjem domu parlamenta, uz pomoć 22 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije koji su glasali protiv vlade. Među pobunjenicima je i poslanik veteran Nikolas Soums.

"Zakon samo pokušava da spreči rizik katastrofe Bregzita bez sporazuma 31. oktobra i zbog toga pokušava da da vladi i ovom domu dalje šanse da postignu rezoluciju o ovoj duboko komplikovanoj temi", rekao je Soums kolegama poslanicima tokom debate.

Soums, unuk ratnog premijera Velike Britanije, Vinstona Čerčila, među 21 je poslanikom Konzervativne partije koji su izbačeni iz stranke zbog glasanja protiv vlade.

Da li će Džonson poštovati zakon?

Novi zakon zahtevao bi od premijera da ode u Brisel i zatraži produžetak roka za Bregzit. On je odbijao da to učini pod bilo kakvim okolnostima.

Stoga - da li će britanski premijer prekršiti zakon?

Nepostojanje pisanog ustava znači da ne postoji zvanična knjiga zakona, kaže Meg Rasel, ustavna ekspertkinja sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

"Ukoliko izignoriše statutarni zakon, morao bi da završi na sudu, to bi moralo da bude presuđeno na sudu. Ali, to bi bilo užasno nebritanski. Mislim, ljudi koji drže visoke pozicije obavezni su da poštuju vladavinu zakona", rekla je Rasel.

Nekoliko sati nakon poraza, Boris Džonson ponovo nije uspeo u sredu uveče u pokušaju da raspiše opšte izbore, dok su opozicioni poslanici insistirali na tome da zakon koji blokira Bregzit bez dogovora mora da bude usvojen prvi. Džonson je optužio lidera opozicionih laburista Džeremija Korbina da je kukavica.

"Mislim da je on postao, koliko znam, prvi lider opozicije u demokratskoj istoriji naše zemlje koji je odbio poziv za održavanje izbora. Mogu samo da spekulišem o razlozima koji su iza tog njegovog oklevanja. Očigledan zaključak je, bojim se, da on ne misli da će pobediti", rekao je Džonson usred uzavrele situacije u Donjem domu.

Druge parlamentarne prečice

Analitičari kažu da bi Džonson mogao da upotrebi druge parlamentarne prečice, poput jednostavnog zakona "od jednog reda", u pokušaju da izdejstvuje raspisivanje izbora. Premijer je u sredu dobio podršku svog saveznika sa druge strane Atlantika, predsednika SAD Donalda Trampa.

"On se tamo, gledao sam ga ovog jutra, on se tamo bori. I zna kako da pobedi. Boris zna kako da pobedi", rekao je Tramp novinarima.

Do sada, Džonson je izgubio četiri od četiri glasanja u Donjem domu.

Zakon kojim se blokira Bregzit bez sporazuma u četvrtak se razmatra u britanskom gornjem domu, Domu lordova, gde bi protivnici mogli da pokušaju da opstruiraju zakon.

Britanska uzavrela politika mogla bi brzo da preraste u ustavnu krizu.

XS
SM
MD
LG