Linkovi

EU odbacila nove zahteve Borisa Džonsona


Zastave Velike Britanije i Evropske unije
Zastave Velike Britanije i Evropske unije

Britanska vlada namjerava da, u sklopu Bregzita, ponovo uvede granicu izmedju Sjeverne i Republike Irske, nagovještava pismo britanskog premijera Borisa Džonsona predsjedniku Evropsog savjeta, Donaldu Tusku. U isto vrijeme, ostrvski mediji objavljuju izvještaj vlade u Londonu o mogućim posljedicama odlaska iz EU bez sporazuma - bilo bi to ravno katastrofi za britansku ekonomiju, čita se izmedju redova, dok autori izvještaja tvrde da nije riječ o najgorem, vec realnom i mogućem scenariju.

Prvi dan po izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, prvog novembra, obim britanske robe koja prolazi kroz francusku carinu će se smanjiti do 40 posto od sadašnjeg, jer će britanske kamione da dočeka tudje područje, tudja zona slobodne trgovine i tudja pravila.

Haos prvog dana neće biti iznenadjenje jer čak do 85 posto velikh transportnih kompanija Velike Britanije jednostavno nije spremno za takvu situaciju, tvrdi izvještaj vlade u Londonu, napravljen kao analiza situacije u slučaju izlaska zemlje iz EU bez ikakvog sporazuma.

Da haos bude veći pobrinuo se britanski premijer Boris Džonson koji je Briselu poslao pismo gdje traži ukidanje zaštitne mjere koja predvidja privremeni ostanak Sjeverne Irske u trgovinskoj uniji, kako bi se izbjeglo stavljanje "tvrde " granice izmedju Sjeverne i Republike Irske. Posredno, Džonson otvara prostor upravo za scenarij kakav bi Irci sa obje strane granice da izbjegnu - čvrstu granicu.

Nije teško pogoditi reakciju sa ove strane Kanala. Džonsonovo pismo je zbunjujuće i netačno, saopštili su iz kabineta predsjednika Evropskog savjeta, dok je sam Donald Tusk poručio da je nerealna alternativa evropskom planu Bregzita na neki način podrška ponovnom uspostavljanju granice izmedju dvije Irske.

Time je Tusk u cjelosti odbacio pismo i inicijativu britanskog premijera da se "raspakuje" plan izlaska njegove zemlje iz Unije, potvrdjujući da će sa Borisom Džonsonom na drugoj strani, priča o Bregzitu dobiti na neizvjesnosti i drami.

Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Ipak, ne naglašavajući očito, iz Evropske komisije u utorak takodje reaguju na pismo britanskog premijera.

"Pismo ne nudi pravno-operativno rješenje koje bi spriječilo vraćanje čvrste granice, niti nudi bilo kakvo alternativno rješenje, te ne daje ni garancije za vrijeme nakon prelaznog perioda", saopštila je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

Analiza sa početka ove priče je mnogo šira i mračnija od otežanog prelaska carine za britansku robu, a naglašava se da čak nije riječ o "najgorem mogućem scenariju", već o realističnom predvidjanju u slučaju da Velika Britanija ode bez sporazuma.

U srijedu već premijer Boris Džonson leti za Belin i Pariz kako bi tamošnje lidere pokušao da uvjeri da Evropljani moraju da budu fleksibilniji prema britanskoj strani koja se do današnjeg dana uspjela usaglasiti samo oko toga šta ne želi, a to je odlazak bez sporazuma. Za takav scenarij, ako se dogodi, će, upozorava Boris Džonson, jedini krivac biti Brisel.

XS
SM
MD
LG