Linkovi

Zašto je 14 NVO na Kosovu odustalo od 285 hiljada evra


Zvanična internet stranica Opštine Gračanice
Zvanična internet stranica Opštine Gračanice

Komisija za procenu projekata Opštine Gračanica poništila je javni poziv za finansijsku podršku nevladinim organizacijama za „Ublažavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa”, jer su sve nevladine organizacije odustale od dodeljenih sredstava. Odluka je poništena i na osnovu člana 5 stava 6 Uredbe Ministarstva finansija. Međutim stav 6 u toj uredbi uopšte ne postoji. Glas Amerike istražuje kako je i zašto došlo do toga da 14 NVO odustanu od skoro 285.000 evra?

Odluku o Javnom pozivu za ponudu javne finansijske podrške projekata/programa nevladinih organizacija u cilju sprečavanja i ublažavanja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, a samim tim i odluku o dodeli sredstava za 14 NVO, Komisija za procenu Opštine Gračanica poništila je na osnovu nekoliko pravnih akata i obaveštenja od strane 14 nevladinih organizacija kojima su odobrena sredstva za projekte u ukupnoj vrednosti od oko 285.000 evra.

Odluka je pored ostalog doneta i na osnovu nekoliko članova Uredbe Ministarstva finansija broj 04/2017 o kriterijumima, standardima i procedurama javnog finansiranja NVO. Pozivajući se na ovu Uredbu, donosioci odluke navode i član 5 stav 6. Međutim, uvidom u ovu Uredbu Ministarstva finasnija, Glas Amerike je utvrdio da stav 6 u članu 5 ne postoji i da član 5 sadrži samo četiri stava.

Advokatica Jovana Filipović smatra da ovako donesena odluka nije u skladu sa propisima.

“Ono što uopšteno mogu da kažem jeste da nijedna odluka ili bilo koji pravni akt, ne može da ostane na pravnoj snazi ukoliko je donet na osnovu člana zakona koji ne postoji ili stava određenog člana zakona. Takođe, moguće da je u pitanju tehnička greška koja mora biti ispravljena, ali to mora da uradi opština. Dakle, novom odlukom ili da se donese određeno rešenje ili drugi pravni akt kojim se ispravlja tehnička greška, ukoliko je u pitanju ona. Ukoliko nije u pitanju tehnička greška, takva odluka je ništavna i mora biti stavljena van pravne snage“, rekla je za Glas Amerike Jovana Filipović.

Zašto je 14 NVO na Kosovu odustalo od 285 hiljada evra
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:25 0:00

U obrazloženju odluke kojom se poništava “Javni poziv za ponudu javne finansijske podrške projekata nevladinih organizacija u cilju sprečavanja i ublažavanja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa” navodi se da su 14 nevladinih organizacija, kojima je trebalo dodeliti sredstva i potpisati ugovore, dostavile Komisiji svoja obaveštenja. Komisija je kako se navodi utvrdila, da svi aplikanti, bez izuzetka, izjavljuju da ne žele da potpišu ugovore o realizaciji javnog poziva, niti žele da im odobrena sredstva za njegovu realizaciju budu preneta na račune. Kao razlog odbijanja aplikanti navode sledeće:

“Nezapamćen i ničim izazvan medijski linč kojem su izloženi, kao učesnici javnog oglasa, koji se sprovodi od strane pojedinih novinara i medijskih kuća, što je nešto u čemu isti ne žele da se bore niti da učestvuju u realizaciji javnih ciljeva suočeni sa nepravednom, neproverenom i ničim izazvanom hajkom. Konstantne, neosnovane i mnogo puta ponavljane napade predstavnika pojedinih političkih stranaka, putem tih istih medija i novinara, što je pojačalo atmosferu linča , nelagodnosti i obesmišljavanja pre svega humanitarnih ciljeva njihovih projekata, kojima bi se javni poziv realizovao”.

Glas Amerike je na osnovu Zakona o pristupu javnim dokumentima zatražio 16. decembra ove godine od Opštine Gračanica obaveštenja svih 14 organizacija o razlozima odustajanja od potpisivanja ugovora i realizacije projekata koji su im odobreni, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Inače, ovom temom bavilo se proteklih dana nekoliko medija, među kojima i Glas Amerike. Međutim u odluci o poništenju javnog poziva se nigde ne navodi koji je medij i šta netačno preneo. Glas Amerike je u prilogu .7 decembra 2020. godine između ostalog naveo, pozivajući se na Uredbu Ministarstva finansija o kriterijumima, standardima i procedurama javnog finansiranja NVO, da Opština Gračanica nije objavila potpunu dokumentaciju u vezi sa procesom javnog poziva za nevladine organizacije. U vezi sa ovim pozivom na sajtu Opštine Gračanica nedostaju: uputstvo za aplikante, imena članova komisije za procenu predloga projekata, poslovnik o radu ove komisije, preliminarni rezultati komisije.

Glas Amerike se ovom temom bavio i 2. decembra 2020. godine, kada pojedinim odbornicima Skupštine opštine Gračanica, koji su jednoglasno usvojili odluku o dodeli sredstava nevladinim organizacijama, nije bilo baš jasno za šta su tačno glasali.

Saopštenjem za javnost u vezi sa eventualnim nepravilnostima koje se tiču ovog javnog poziva, prva se oglasila Progresivna demokratska stranka koja je pozvala Agenciju za borbu protiv korupcije i tužilaštvo da preispitaju proces dodele ovih subvencija nevladinim organizacijama od strane Opštine Gračanica. Ova stranka je 01 decembra 2020. godine navela da je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović jedan od osnivača Centra za mir i toleranciju, organizacije koja je izabrana za finansiranje, što se navodi i u elektronskom sistemu za registraciju organizacija, pri Ministarstvu za javnu upravu.

Zatim da se direktor Odeljenja za katastar Nebojša Perić navodi kao kontakt osoba organizacije AZOD, a predstavnica te organizacije je njegova supruga.

Glas Amerike je 2. decembra 2020, proveravajući i ovu tvrdnju utvrdio da Nebojša Perić jeste kontakt osoba organizacije AZOD, ali je u međuvremenu u elektronskom sistemu za registraciju organizacija, to promenjeno.

PDS je takođe naveo i da je predstavnik organizacije “Efektiva” Slobodan Kostić, kojoj su odobrena sredstva, službenik Opštine Gračanica.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić, koji je i podneo žalbu Opštini Gračanica, za Glas Amerike kaže da ostaje pri stavu da je bilo brojnih nepravilnosti u ovom procesu i da od nadležnih institucija očekuje da sve to ispitaju. Potez nevladinih organizacija, koje su odbile realizaciju projekata, zbog navodnih napada pojedinih medija i političara, Rašić vidi kao “slamku spasa” za pojedine zvaničnike Opštine Gračanica.

“U ovom slučaju imate njihovo odbijanje ili odricanje sredstava zarad štićenja proceduralnosti ili zakonskih okvira koji nisu bili ispoštovani od strane opštine i time spasili njih, u stvari spasivši te zvaničnike, te predstavnike opštine koji, moje je lično mišljenje, imaju vrlo slabe institucionalne i političke kapacitete. U ovom slučaju su NVO bile žrtve,oni su na sebe prihvatili odgovornost, pokušavši da na taj način operu, uslovno rečeno, samu opštinu i predstavnike opštine od njihovih loših delovanja”, kazao je Rašić.

Saopštenjem se, posle odluke kojom se poništava javni poziv za ponudu javne finansijske podrške projekata nevladinih organizacija u cilju sprečavanja i ublažavanja posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, oglasila i Opština Gračanica, koja je navela “da će nastojati da ova sredstva zadrži u svom budžetu, kako ih ne bi vraćala u Prištinu”. Opština je navela i da “ako se na kraju i to dogodi, odgovornost treba da preuzmu oni koji su sve ovo prouzrokovali svojim neutemeljenim i besmislenim optužbama”, ne navodeći koje su to besmislene i neutemeljene otužbe i ko ih je tačno prouzrokovao.

Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke
Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke

„To je još jedan apsurd koji svakog dana ova naša opština pokušava da nametne. Svaki od slučajeva pozivanja ili poziva treba da bude apsolutno transparentan i takve, naravno ukoliko su zakonom utemeljene, proceduralno ispoštovane, ne može da ometa nijedan opozicionar ili nijedan medijski predstavnik, jer je i zakonom predviđeno da informacije moraju da budu dostupne. Ovo je, na žalost, još jedna potvrda da oni sve rade 'ispod žita' i kad neko, bilo ko, kao ja što sam podneo žalbu, na bilo koji način ukaže na jasne nepravilnosti, oni optužuju da su, eto, oni krivi što sredstva nisu upotrebljena”, naveo je Nenad Rašić.

Sredstva za subvencionisanje nevladinih organizacija u Opštini Gračanica u iznosu od oko 285.000 evra obezbedila je Vlada Kosova u okviru plana za sporovđenje programa ekonomskog oporavka. Ukupan iznos ovog plana je 365 miliona evra, od čega je 10 miliona evra izdvojeno za podršku kosovskim opštinama za kako se navodi upravljanje situacijom koju je stvorila pandemija koronavirusa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG