Linkovi

Dve decenije Udruženja "Avenija": Neprestana borba za osnaživanje žena


Udruženje "Avenija": Dvadeset godina borbe za prava žena
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Uruženje "Avenija": Dvadeset godina borbe za prava žena

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela kod Prištine obeležilo je 20 godina postojanja i rada. Povodom ovog jubileja u Domu kulture u Gračanici održan je kulturno-umetnički program pod sloganom „Tradicija nas je očuvala“.

Održan je nekoliko manifestacija – izložba rukotvorina, modna revija etno haljina, nastupom mladih vokalnih izvođača narodne muzike, prezentacijom nacionalnih jela i nastupom estradne umetnice Zorane Pavić.

Udruženje je osnovano pre 20 godina kako bi se stvorili uslovi za rad, obezbedila sredstva za pokretanje porodičnih biznisa u cilju ekonomskog osnaživanja žena i njihovih porodica, ali i da pruži priliku ženama da aktivno učestvuju u svim oblastima društvenog života.

Postigli smo mnogo toga u ekonomskom razvoju žena, postigli smo i kad je zaštita ljudskih prava, znate i sami sa kakvim smo se sve problemima suočavali svi mi, govorim uopšte o našem narodu, tako da smo bili i lobisti i stalno smo insistirali na rešavanju mnogih problema naših sugrađana,” rekla je predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.

Postigli smo mnogo toga u ekonomskom razvoju žena, postigli smo i kad je zaštita ljudskih prava: Gordana Đorić
Postigli smo mnogo toga u ekonomskom razvoju žena, postigli smo i kad je zaštita ljudskih prava: Gordana Đorić

Đorićeva ističe da je i pored brojnih vidljivih uspeha, ipak bilo i dosta poteškoća u radu i opstajanju ovog udruženja u proteklih 20 godina.

Mi smo nekoliko godina apelovali i slali projekte koji su sigurno kvalitetni i mogu da budu održivi čak smo iskoristili priliku ikad je bio predsednik Aleksandar Vučić ovde pre neku godinu, da i lično kažemo koliko smo spremne da uradimo i koliko su ti projekti jako važni i za zapošljavanje žena i njihovih poroica, ali na žalost do današnjeg dana nisu nas čak udostojili ni odgovora. To nas normalno strašno pogađa, ali to nas neće sprečiti da se i dalje trudimo da im dokažemo koliko je važno stvarati mogućnost za zapošljavanje, jer to je osnov opstanka”, kaže Gordana Đorić.

Tokom dvadesetogodišnjeg rada članice “Avenije” učestvovale su na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima gde su predstavljale svoje rukotvorine i tradicionalnu kosovsku kuhinju. Ovo Udruženje danas broji nešto više od 500 aktivnih članica.

Jedno vreme sam bila nezaposlena, pa sam se tako njima pridružila i ostala do danas. Sve radim, heklam, vezem, pletem, ali radim i druge rukotvorine. Sada su se priključile i mlađe članice. Pre tri godine sam osvojila prvu nagradu za heklanje u manastiru Gračanica, na Vidovdan”, rekla je Vesna Miladinović iz Donje Brnjice.

Heklam, vezem, pletem, ali radim i druge rukotvorine: Vesna Miladinović
Heklam, vezem, pletem, ali radim i druge rukotvorine: Vesna Miladinović

Najponosniji smo na činjenicu da trajemo ovoliko godina. Ja za udruženje koje 20 godina postoji ovde u okolii nisam čula. Uporno radimo na tome, počeli smo prvenstveno sa ekonomskim razvojem, u okviru Udruženja radi radionica šivenja, tkanja, veza, heklanja, pletenja i nacionalne kuhinje”, kazala je Jelena Aksić iz Lapljeg Sela.

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ organizator je i mnogih humanitarnih akcija, pa će tako i sredstva prikupljena na ovoj manifestaciji biti uplaćena za lečenje dvogodišnjeg dečaka iz Štrpca koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ organizator je i mnogih humanitarnih akcija.
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ organizator je i mnogih humanitarnih akcija.

Kad god smo mi nešto organizovali želeli smo da pomognemo nekome kome je pomoć najpotrebnija u ovom slučaju je našem malom dečaku iz Štrpca nephodan novac, zapravo njegovoj porodici da bi on mogao da se izbori sa bolešču i da može normalno da živi. Tako da, eto, žao mi je što zbog korone nije bilo većeg broja posetioca da bismo skupili veći iznos, ali ćemo nastaviti individualno da skupljamo novac za ovog dečaka”, rekla je Gordana Đorić.

Na ceremoniji povodom 20 godina rada i postojanja “Avenije”, predsednica ovog Udruženja Gordana Đorić uručila je pojedinim predstavnicima organizacija, institucija i medija zahvalnice za doprinos u pomoći i razvoju Avenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG