Linkovi

Kontroverze u procesu dodeljivanja subvencija za NVO u Gračanici


Zgrada opštine Gračanica (Foto: VOA)
Zgrada opštine Gračanica (Foto: VOA)

Skupština Opštine Gračanica usvojila je odluku o finansiranju projekata nevladinih organizacija u cilju sprečavanja širenja i ublažavanja posledica koronavirusa. Vrednost programa je oko 285.000 evra, a subvencije će koristiti 14 nevladinih organizacija. Progresivna demokratska stranka zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije i kosovskog tužilaštva da preispitaju kompletan proces dodele subvencija nevladinim organizacijama, a od Vlade Kosova zahteva da do daljeg spreči realizaciju jer, kako tvrdi ta partija, u procesu postoji konflikt interesa i nepotizam. Kao jedan od primera za to naveli su primer gradonačelnika Gračanice koji je, kako ukazuju, jedan od osnivača nevladine organizacije kojoj su dodeljene subvencije.

Javni poziv za finansijsku podršku nevladinim organizacijama Opština Gračanica raspisala je 12. oktobra 2020. godine, na predlog gradonačelnika Srđana Popovića. Na Konkurs se javilo četrnaest organizacija - posle čega je Komisija za procenu predloga projekata donela odluku o dodeli sredstava.

U predlogu odluke, koja je dva dana pre održavanja sednice dostavljena odbornicima Skupštine Opštine Gračanica, piše da je podržano svih 14 organizacija, i da su sve dobile identičan iznos - po 20.356,11 evra.

Međutim, Glas Amerike došao je do nove odluke Komisije za procenu predloga projekata, koja je zavedena pod istim brojem i datumom kao i prethodna, a koja je dan pre sednice Skupštine opštine Gračanica dostavljena odbornicima.

U novoj odluci komisije organizacije su iste, ali su odobreni iznosi različiti. Iako im nije baš bilo jasno za šta tačno glasaju, jer član Komisije za procenu predloga projekata nije mogao da im pruži detaljnije informacije, odbornici Skupštine opštine Gračanica jednoglasno su na poslednjoj sednici usvojili odluku komisije za procenu predloga projekata.

Pogledajte kako je protekla debata o tome na sednici Skupštine opštine Gračanica:

Razmena mišljenja na sednici Skupštine opštine Gračanica
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Ja ću glasati za ovo, ja moram da glasam za ovo, jer ova sredstva će se vratiti u budžet. Ja moram da glasam kako god da ide na teren nek ide, ja neću biti protiv vas, ali te pitam da li je postojala organizacija koja je tražila više novca u odnosu na ono koliko je dobila“, kazao je odbornik Vidak Ristović.

Na to pitanje sa sigurnošću nije mogao da odgovori Dušan Borsavljević - član Komisije za procenu predloga projekata.

Mislim da jeste ali nisam siguran, svako od nas je imao da boduje ispred sebe...“, rekao je Borisavljević.

Odbornica Snežana Jovanović člana Komisije Borsavljevića upitala je na šta će se utrošiti odobrena pomoć.

Da li se sećate bilo kog projekta, na koji način, da li je kupovina maski ili respirator, ja ću biti konkretna i prosta”, upitala je odbornica Jovanović člana Komisije Dušana Borisavljevića.

Na to se odbornik dr Ratko Perinić nadovezao konstatacijom o nejasnoćama čitavog procesa.

Znači mi glasamo i odobravamo nešto što ne znamo gde će i kako da se upotrebi”, rekao je odbornik Perinić, na šta je dobio uveravanja Ljubiše Karadžića, predsedavajućeg Skupštine opštine Gračanica, da će sve biti razjašnjeno.

Pa ne, znaće se i videće se doktore”, odgovorio je Karadžić.

Na to je ponovo reagovala odbornica Snežana Jovanović koja je zatražila pojašnjenje.

“Pomozite nam da malo bolje shvatimo”, rekla je Jovanović - na šta je od člana komisije Borisavljevića dobila odgovor da komisija nema pravo da priča o projektima.

Jer to je nešto za šta je organizacija zaslužna da ne dođe do krađe ideje ili bilo čega”, ukazao je on.

Borisavljeviću, niste nam jasni. Član ste komisije, a ne znate projekte”, rekla je na to odbornica Snežana Jovanović.

Usledio je odgovor člana komisije Borisavljevića da je upoznat sa projektima.

Ja kažem, ja znam projekte i član sam komisije i moje je bilo da ocenim, a ne da danas… “, odgovorio je Dušan Borisavljević.

Taj deo razmatranja okončan je zaključkom odbornika Perinića da se izjašnjava o nečemu što ne razume.

Ja momka razumem odlično, ali sebe ne razumem da glasam za nešto što ne znam”, rekao je odbornik Ratko Perinić.

S obzirom na to da na sednici nije jasno obrazloženo koja je verzija odluke usvojena, niti zašto je došlo do promene, Glas Amerike obratio se Opštini Gračanica sa zahtevom da nam dostave odluku, koju je o finansiranju NVO usvojila Skupština opštine Gračanica.

Međutim rečeno nam je da će to uraditi kad odluka postane pravosnažna, jer je, kako navode, potrebno da odluka prođe ocenu zakonitosti Ministarstva administracije i lokalne samouprave, za šta je rok 15 dana.

Nakon pozitivne ocene od strane nadležnog ministarstva, odluka se objavljuje na zvanični sajt Opštine Gračanica i na taj način ona je pravnosnažna odnosno važeća. Traženi dokument, odnosno link dokumenta na zvaničnoj stranici Opštine Gračanica biće vam prosleđen onog trenutka kada bude i objavljen”, navodi se u odgovoru Opštine Gračanica Glasu Amerike.

Opštini smo ukazali da su po Zakonu o pristupu javnim dokumentima dužni da nam dostave odluku bez obzira da li je pravosnažna ili ne, ali više nikakav odgovor nismo dobili.

Progresivna demokratska stranka zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije, i kosovskog tužilaštva, da preispitaju kompletan proces dodele subvencija nevladinim organizacijama, a od Vlade Kosova zahteva da do daljeg spreči realizaciju Odluke Skupštine Opštine Gračanica o subvencionisanju 14 NVO.

Progresivna demokratska stranka
Progresivna demokratska stranka

Ta stranka kako se navodi u saopštenju za javnost smatra da je u većini slučajeva došlo do kršenja procedura zbog konflikta interesa i nepotizma i navela nekoliko primera.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, takođe je i jedan od osnivača NVO „Centar za mir i toleranciju“, organizacije kojoj su odobrena sredstva u okviru ovog programa u iznosu od 20.356,11 evra. Direktor Odeljenja za katastar Nebojša Perić navodi se kao kontakt osoba organizacije AZOD, koja je dobila 20.356,11 evra, a predstavnica te organizacije je njegova supruga. Predstavnik organizacije “Efektiva”, koja je dobila 20.356,11 evra je Slobodan Kostić. Slučajno ili ne, Slobodan Kostić je i službenik Opštine Gračanica. Svi ovi podaci su lako proverljivi u registru NVO pri Ministarstvu javne uprave”, navodi se u saopštenju Progresivne demokratske stranke.

Glas Amerike obratio se gradonačelniku Gračanice Srđanu Popoviću i direktoru Odeljenja za katastar u Opštini Gračanica Nebojši Periću, za komentar povodom ovih tvrdnji. Međutim, odgovor nismo dobili.

Odluka o subvencijama za NVO na konkursu opštine Gračanica
Odluka o subvencijama za NVO na konkursu opštine Gračanica

Glas Amerike proveravao je navode Progresivne demokratske stranke. Utvdili smo da su iznosi od 20.356 evra i 11 centi u skladu sa prvom odlukom komisije za procenu predloga o finansiranju projekata, ali da su u drugom predlogu komisije ti iznosi različiti, jer se navodi da je Centar za mir i toleranciju dobio 23.500 evra, AZOD 20.000 evra, a Efektiva 20.200 evra.

Ostale tvdnje Progresivne demokratske stranke proverili smo u elektronskom sistemu za registraciju organizacija, pri Ministarstvu za javnu upravu, gde piše da je Srđan Popović jedan od osnivača Centra za mir i toleranciju, organizacije koja je izabrana za finansiranje. Direktor Odeljenja za katastar Nebojša Perić navodi se kao kontakt osoba organizacije AZOD, a prema tvrdnjama PDS-a, predstavnica te organizacije je njegova supruga. Nevladinoj organizaciji “Efektiva”, koja je takođe dobitnik opštinskih sredstava uputili smo pitanje, da li je Slobodan Kostić izvršni direktor ove organizacije, zaposlen u Opštini Gračanica, ali odgovor nismo dobili.

Šaip Havoli
Šaip Havoli

Glas Amerike se obratio i direktoru kosovske Agenciji za borbu protiv korupcije Šaipu Havoliju, pitanjem - da li su Srđan Popović i Nebojša Perić u sukobu interesa i da li će ta agencija pokrenuti istragu povodom ovog slučaja. Iz agencije nam je samo rečeno da su naša pitanja i informacije prosleđeni odgovornom odeljenju agencije za borbu protiv korupcije.

Progresivna demokratska stranka navodi i da je među “dobitnicima” sredstava i nekoliko organizacija koje ne postoje u registru NVO, kao što su NVO “Centar za medijaciju i tradiciju” i NVO “SSSS”. Glas Amerike takođe nije uspeo da u elektronskom sistemu za registraciju organizacaija pri Ministarstvu za javnu upravu Kosova pronađe organizacije pod imenom “Centar za medijaciju i tradiciju” i “SSSS”, čije je projekte Opština Gračanica odabrala za finansiranje.

XS
SM
MD
LG