Linkovi

Zapaljeni bilbord uzburkao strasti u Gračanici


Bilbord na kojem je pored natpisa “Sloboda ima ime” istaknut i amblem Oslobodilačke vojske Kosova zapaljen je u noći između ponedeljka i utorka (Foto: VOA)
Bilbord na kojem je pored natpisa “Sloboda ima ime” istaknut i amblem Oslobodilačke vojske Kosova zapaljen je u noći između ponedeljka i utorka (Foto: VOA)

Nepoznati počinioci zapalili su bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime - OVK”, koji je pre nekoliko dana postavljen u mestu Kišnica na ulazu u Gračanicu. Kao odgovor na poruku sa bilborda u centru Gračanice postavljen je natpis “Mir nema alternativu”.

Bilbord na kojem je pored natpisa “Sloboda ima ime” istaknut i amblem Oslobodilačke vojske Kosova primećen je na ulazu u Gračanicu iz smera Gnjilana pre dva dana. Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović zatražio je u ponedeljak da se on ukloni, jer je - kako je saopštio - dobio brojne pozive uznemirenih građana. Tokom noći bilbord je zapaljen.

“Ovo što se desilo danas je kriminalni akt, ali ovo su posledice gradonačelnika Gračanice Popovića koji je svojim izjavama podstakao na ovakav čin. Mi smo ovo postavili kako bismo se solidarisali sa borcima OVK koji se sada nalaze u Hagu. Nadam se da će tužilaštvo uraditi svoj posao i da će se sve ovo završiti kako treba”, rekao je odbornik u skupštini opštine Gračanica Granit Gaši.

Reakcija građana Gračanice

Građani Gračanice sa kojima je razgovarala ekipa Glasa Amerike kažu da ih ništa više ne iznenađuje, jer su navikli na razne provokacije.

„Mene uopšte nije strah i uopšte se ne bojim i ne plašim takvih provokacija. A ovo što se tiče paljevine za tako nešto treba da se pozove na odgovornost neko ko je odgovoran za te bilborde i da vidimo zašto je to zapaljeno“.

„Ja se ne plašim ničega, ja sam ovde ostao i ostaću hvala Bogu, nemam čega da se plašim ko, šta, kako stavlja to je njegovo kako misli tako nek se ponaša i onaj što pali i onaj što postavlja. Oni će odgovarati za svoja dela kako rade, ja nisam nadležan da osuđujem niti da pravdam“.

Zapaljeni bilbord uzburkao strasti u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Kao odgovor na postavljanje bilborda sa amblemom Oslobodilačke vojske Kosova, članovi Omladinskog saveta Gračanica postavili su u centru Gračanice pano sa natpisom “Mir nema alternativu”.

„To je naša reakcija i to je naš odogovor, s tim što nije trebalo da bude nikakva provokacija niti bilo šta, već jednostavno da se skrene pažnja medija, javnosti i eto, opet šaljemo jednostavno poruku mira. Ko hoće da shvati drugačije može. Na poruci piše i 'Pray for Peace', tako da to je glavna poruka. Ovaj bolbord koji su oni okačili to je poslednja u nizu provokacija, tako da je ovo odgovor na sve ono što je bilo pre toga“, rekao je za Glas Amerike predsednik Omladinskog saveta Gračanica.

Nekoliko novinarskih ekipa među kojima i Glas Amerike su skoro dva sata ispred zgrade opštine Gračanica čekali da im se povodom paljenja bilborda obrati gradonačelnik Gračanice Srđan Popović. Međutim, iz informativne službe opštine Gračanica novinarima je rečeno da je Popović na sastanku i da ne znaju da li će i kad da se obrati novinarima.

Bilbordi sa amblemom OVK i natpisom „Sloboda ima ime“, postavljeni su širom Kosova pošto su nedavno potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

XS
SM
MD
LG