Linkovi

Goraždevac: Prva sezona obranih jagoda


Obrane jagode u Goraždevcu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Obrane jagode u Goraždevcu

Grad Šabac i kosovska Opština Peć, koje već tri godine sarađuju, podržali su prošle godine po sedam srpskih i albanskih porodica u proizvodnji jagoda. U Goraždevcu, najvećem srpskom selu u Pećkom regionu sredstva za proizvodnju jagoda dobilo je šest porodica, kojima je sadnja jagoda već prve godine donela zaradu. Porodice Ugrenović i Dakić planiraju da prošire svoju proizvodnju.

Srboljub Dakić iz Goraždevca obrađuje oko 50 hektara zemlje. Pored pšenice, kukuruza, ječma i drugih poljoprivrednih kultura, prošle godine je uz podršku grada Šapca na 20 ari posadio jagode, a ove godine je već ostvario zaradu.

„Ove godine je bila prva godina, dosta smo lepo prošli, iako smo neiskusni bili u tome. Cena je bila dobra, nije bilo uvoza, bilo je malo iz Albanije koja nam je malo kvarila cenu, ali kvalitet je naš ipak bio najbolji“, kaže za Glas Amerike Srboljub Dakić.

Goraždevčane smo posetili kad je berba jagoda u ovom kraju već bila završena. Otkupna cena ove godine je bila dva evra za kilogram, što je kako kaže Srboljub dobra cena i zbog toga već priprema teren za nove zasade .

„Planiram još 20 ari da proširim, između aronije da iskoristim ovaj prazan prostor, mislim i na još jednoj parceli gde imam isto vodu još jedno 25, 30 ari da posadim. Međutim najteže je što nema radnika, pa malo i neiskustva pa onda pitaš na svaku stranu, a svako ima svoje mišljenje o svemu, tako da mi još lutamo u nekim stvarima, nekad i izgubimo,ali za sada je dobro. Ovo je možda i najbolji posao, jer pšenica i kukuruz su socijalne žitarice, gde na hektar ne može ni 200 evra da se zaradi“, kaže Dakić.

Proizvodnju jagoda u Goraždevcu prošle godine je uz pomoć grada Šapca počeo i Đorđe Ugrenović. Zadovoljan je ovogodišnjim rodom od oko dve tone na 10 ari.

„Za prvu godnu možemo da kažemo da smo zadovoljni, da je bio dobar i kvalitetan rod pa smo ove godine odlučili upravo zbog toga da malo i proširimo. Imali smo 10 ari, sad smo još za još 10 ari proširi“, kazao je za Glas Amerike Đorđe Ugrenović.

Za razliku od prošle godine kada su zasadima, mehanizacijom i stručnim savetima pomogli stručnjaci iz Šapca i opštine Peć, Đorđe je novih 10 ari sam proširio.

„Najteže je postavljanje folija. Mi nemamo mašine koje trebamo da imamo, pa postavljamo sad sve ručno, sadimo ručno. Imamo tri sorte „albu, džoli i roksanu. Alba je ranija sorta, ona ranije stiže i uglavnom je dobra cena za nju, posle već malo pada cena za „džoli“ i „roksanu“, tako da sve u svemu dobro je da iamo sve tri sorte da bi duže trajala berba", kaže Ugrenović.

On je jedan od četvoro mladih ljudi koji su 13. avgusta 2003. godine ranjeni kada su još uvek nepoznati napadači pucali na grupu od 80-oro dece i mladih koji su se kupali na reci Bistrici u Goraždevcu.

Pa mogu da se zahvalim Bogu da sam se oporavio i da eto mogu po malo i da uradim, da malo doprinesem deci, da im ulepšam život da imaju, da ne traže nikome", kaže on.

Iako se iz Goraždevca poslednjih godina odselio veliki broj uglavnom mladih ljudi, Đorđe kaže da za sada ne razmišlja o tome.

Stvorio sam porodicu ovde, meni je ovde najlepše, mislim da nema lepšeg mesta na svetu od ovog ovde“, navodi Ugrenović.

Osim Srboljuba i Đorđa proizvodnjom jagoda u Goraždevcu bave se još četiri porodice, a još jedna srpskaporodice uz podršku grada Šapca jagode uzgaja u povratničkom selu Brestovik.

Pored sedam srpskih porodica kojima je sa deset hiljada evra pomogao grad Šabac, i kosovska opština Peć podržala je istom sumom i sedam albanskih porodica. Lokalna Nevladina organizacija “Syri Vizionit” i austrijska organizacija “Dijakoni”, takođe su ovih 14 proizvođača jagoda pomogli sa 14.500 evra.

XS
SM
MD
LG