Linkovi

Akcija učenika Prištinske gimnazije: Svi zajedno na matursku ekskurziju


Učenice prvog razreda Prištinske gimnazije tokom akcije prikupljanja sredstava za one koji ne mogu da priušte matursku ekskurziju (Foto: VOA)
Učenice prvog razreda Prištinske gimnazije tokom akcije prikupljanja sredstava za one koji ne mogu da priušte matursku ekskurziju (Foto: VOA)

Učenici Prištinske gimnazije, koja na Kosovu radi u sistemu Republike Srbije, organizovali su humanitarnu akciju “Doručak sa gimnazijalcima”, za odlazak na ekskurziju. Opština Gračanica obezbediće sredstva za dva učenika, obećao je gradonačelnik Srđan Popović.

Učenici Prištinske gimnazije ne pristaju na to da na matursku ekskurziju u aprilu ove godine ne odu svi zajedno. U centru Gračanice postavili su improvizovane štandove, na kojima su izložili hranu, koju su pripremili u cilju prikupljanja novca za maturante, koji nisu u mogućnosti da plate ekskurziju.

„Ovde smo priredili raznovrsnu hranu, od slatkiša do slanih jela. Ovde smo da sakupimo novac za maturante koji nemaju mogućnosti da pođu na ekskurziju. Cene nismo postavili, svako može da ostavi onoliko novca koliko želi i ima“, rekla je Marija Mirić, učenica škole.

Podršku učenicima pružili su i profesori i direktor škole.

„Deca su odlučila da na ovaj način prikupe novac za svoje drugove i drugarice koji ne mogu da plate ekskurziju. Srećom kod nas ima porodica sa mnogo dece, a opet s druge strane ima puno onih koji ne mogu svojoj deci da priušte jedan ovakav izlet u svet, bar na nekoliko dana da mogu da izađu iz ovog začaranog kruga. Zbog toga smo mi podržali naše učenike i zbog toga smo danas ovde“, rekla je Ana Kostić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Akcija "Doručak sa gimnazijalcima" (Foto: VOA)
Akcija "Doručak sa gimnazijalcima" (Foto: VOA)


Akciju su podržali i predstavnici Opštine Gračanica. Gradonačelnik Srđan Popović obećao je konkretnu pomoć.

“Ja sam svima njima rekao na ovim prelepim štandovima, ovoj predivnoj deci koja sigurno znače da ovde imamo budućnost, da će Opština Gračanica pomoći dvoje njihovih drugova, koji će o trošku opštine ići na ekskurziju”, rekao je Srđan Popović.

Prištinska Gimnazija, koja radi u sistemu Republike Srbije, osnovana je 1913. godine. Posle rata, sedište škole izmešteno je u Laplje Selo, gde trenutno nastavu pohađa 150 učenika.

XS
SM
MD
LG