Linkovi

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?


Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Skupština opštine Gračanica donela je pre nešto više od tri nedelje odluku o međusobnom uređenju katastarskih zona između opština Gračanica i Kosovo Polje, kojom se predlaže da se deo većinski srpske opštine Gračanica pripoji većinski albanskoj opštini Kosovo Polje. Međutim do danas nije u potpunosti jasno na osnovu čega je i zbog čega tačno Skupština opštine Gračanica donela ovu odluku.

Dok se predsednik Srbije zalaže za razgraničenje sa Albancima, a predsednik Kosova za korekciju granica između Srbije i Kosova, gradonačelnik Gračanice zalaže se za uređenje katastarskih linija između ove i opštine Kosovo Polje. Ideja gradonačelnika Srđana Popovića koja je već institucionalizovana podrazumeva da opština Gračanica “pokloni” susednoj opštini Kosovo Polje više od stotinu hektara teritorije.

Skupština opštine Gračanica usvojila je na vanrednoj sednici 12. septembra predlog gradonačelnika Srđana Popovića, za kako se navodi, pokretanje pravnih postupaka za međusobno uređenje katastarskih linija između opština Kosovo Polje i Gračanica u Katastarskim zonama Preoce i Ugljare.

Cilj je da se kako Glas Amerike saznaje oko 108 hektara teritorije opštine Gračanica, na kojoj postoji i nekoliko stotina uglavnom stambenih objekata, ustupi opštini Kosovo Polje.

Troje odbornika protiv odluke

Protiv ove odluke glasalo je troje odbornika. Jedna od njih Milena Zdravković rekla je na sednici da je ovaj proces potpuno netransparentan.

„Ni mi, kao pojednici koji smo deo ove strukture, a ni ljudi koji žive u ovoj opštini i koji imaju puno pravo da znaju mnogo više o ovom pitanju, nismo dovoljno obavešteni. Treba da se organizuju javne debate na ovu temu“, rekla je odbornica opozicione Samostalne liberalne stranke.

U Zakonu o administrativnim granicama opština između ostalog se navodi da se granice opština ne mogu izmeniti bez prethodnog konsultovanja građana opština ili dela opštine koji su deo izmene. Navodi se i da predlog za stvaranje novih opština i izmena administrativnih opštinskih granica mora da sadrži i izveštaj koji se sastoji od načina održavanja konsultacija sa građanima, kao i rezulatat za i protiv nakon tih konsultacija, kao i overenu listu građana, koji predstavljaju novu opštinu.

Međutim odbornici nisu dobili ni izveštaj o načinu održavanja, niti rezultate konsultacija sa građanima.

Gradonačelnik: Odluka i na zahtev meštana

Predlagač odluke, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji nije prisustvovao sednici kada se o tome raspravljalo i glasalo, rekao je za KIM radio dan posle usvajanja odluke, da je svoj predlog Skupštini opštine uputio i na osnovu zahteva meštana, koji su se - kako kaže - obratili opštini radi lakše administrativne procedure i teritorijalne blizine opštini Kosovo Polje.

Na osnovu Zakona o uvidu u javnim dokumentima Glas Amerike je zatražio od opštine Gračanica zahtev meštana na osnovu kojeg je, kako tvrdi gradonačelnik, predložio uređenje katastarskih linija. Iz opštine smo istog dana dobili sledeći odgovor:

„Ovim putem vas obaveštavamo da smo primili zahtev na osnovu kojeg tražite pristup javnim dokumentima opštine Gračanica. Odgovor ćete dobiti u zakonski predviđenom roku“, navodi se u odgovoru opštine Gračanica.

Zakonski rok od sedam dana je prošao još 20. septembra, a od opštine Gračanica nije stigao traženi dokument. Zbog toga smo kosovskom ombudsmanu uputili žalbu, koju je on prihvatio i obavestio nas da će pokrenuti istragu o eventualnom kršenju ljudskih prava.

Inace predlagač odluke, gradonačelnik Gračanice naveo je u pisanom obrazloženju predloga još nekoliko razloga za svoj predlog.

Građani jedne opštine, plaćaju porez drugoj

Jedan od njih je da vlasnici objekta koji se nalaze na teritoriji opštine Gračanica, a koji su deo katastarskih zona koje su predmet ove odluke, porez plaćaju opštini Kosovo Polje, kao i da se podaci o - kako navodi - ličnim i građanskim stanjima, vode u civilnom registru opštine Kosovo Polje. Međutim Popović ne navodi kako je to moguće i prema kojem zakonu građani jedne opštine, porez plaćaju drugoj opštini.

Kao jedan od argumenata gradonačelnik navodi da to radi i za dobrobit građana, koji žive u tim objektima, jer će time - prema njegovim rečima - doći do objedinjenja svih usluga koje se pružaju građanima u jednom administrativnom centru, čime će se građanima u velikoj meri olakšati pristup uslugama. Iz predloga gradonačelnika nejasno je o kojim se uslugama radi i zašto opština Gračanica ne pruža te usluge svojim građanima, nego je potrebno da to uradi opština Kosovo Polje.

Zašto svi ćute

Glas Amerike zatražio je od gradonačelnika Srđana Popovića intervju u kojem bi odgovorio na ova pitanja. Popoviću smo uz zahtev na ova poslali i pitanje kada su i gde održane konsultacije sa građanima i šta je pokazao rezultat tih kosultacija, kao i koliko će tačno hektara zemlje i objekata pripasti opstini Kosovo Polje, međutim odgovor jos uvek nismo dobili.

Pred kameru neće ni „poklonoprimci“, odnosno predstavnici opštine Kosovo Polje. Gradonačelniku Burimu Beriši Glas Amerike je uputio zahtev za intervju pre sedam dana, ali do danas nismo dobili odgovor.

Međutim kako je Glasu Amerike nezvanično rečeno u opštini Kosovo Polje, kod njih je stigla kompletna dokumentacija o međusobnom uređenju katastarskih zona između opština Gračanica i Kosovo Polje, kojom je predviđeno da se deo opštine Gračanica pripoji opstini Kosovo Polje.

Ova tačka biće - kako kažu u opštini Kosovo Polje - na dnevnom redu Skupštine opštine tokom ovog meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG