Linkovi

Festival srednjovekovne i renesansne muzike u Prizrenu


Festival "Medimus" u Prizrenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Festival "Medimus" u Prizrenu

Peti međunarodni Festival srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ otvoren je sinoć u porti manastira Sveti Arhangeli u Prizrenu, koncertom braće Teofilović. Ovogodišnji Festival traje dva dana, a organizuju ga Dom kulture “Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Fondacija Sveti Arhangeli.

Za razliku od prethodnih godina kada se održavao u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu, “Medimus” se ove godine zbog pandemije koronavirusa održava u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena. Festival je otvoren koncertom braće Teofilović.

„Posle dužeg vremena konačno nastup i u srcu Kosova. Poseban je trenutak, mesto i vreme na kome smo. Sveti Arhangeli je baš sveto mesto i onda je to na neki način neka sveta muzika, duhovna muzika nas dvojice u ovom trenutku s obzirom na okolnosti. Možemo reći da ćemo posle ovoga još više i češće dolaziti na ove ove prostore i više širiti ovu priču, ne samo našim ljudima, već se ja nadam da će dolaziti i Albanci i da će oni razumeti našu poruku ljubavi prema njima“, rekao je Radiša Teofilović.

Posetiocima, koji su došli iz mnogih krajeva Kosova, ali i centralne Srbije ovaj festival je, kako kažu, posebno značajan jer predstavlja spoj religije i umetnosti.

„Važan je ne samo u duhovnom smislu nego u nekoj vertikali koja spaja ne samo nas koji smo rođeni ovde u gradu. Ta neka spona sa određene distance posle 20 i više godina, koliko je prošlo od našeg izgnanstva, poprilično znači“, kaže Ivan Softić iz Prizrena, koji trenutno živi u Smederevu.

„Posebno, stvarno ne znam šta da kažem, vraćeni smo par vekova unazad mada sam ja ovde prisutan poslednjih 20 godina. Lepo je videti ovo večeras i ovoliki svet i ovolike ljude i jednu ovakvu manifestaciju i ovo što smo večeras mogli da čuemo od braće Teoflović. Noć za pamćenje, ostao sam bez daha“, rekao je Ivica Pužić iz Štrpca.

Organizatori Međunarodnog festivala srednjovekovne i renesansne muzike, koji se u Prizrenu održava peti put su: Dom kulture “Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Fondacija “Sveti Arhangeli”.

„Možda iz tog razloga što smo se trudili da dovedemo vrhunske umetnike, da stvorimo najbolje uslove, da jednostavno podignemo ovaj festival na što viši i umetnički i organizacioni nivo, pretpostavljam da je to dalo efekta da su ljudi zadovoljni“, rekao je direktor Festivala Bojan Babić.

U dvodnevnom programu ovogodišnjeg festivala, osim braće Teofilović učestvovaće i anasambl srednjovekovne muzike “Medimus” i Hor prizrenske Bogoslovije.

U okviru festivala izložene su i umetničke slike, nastale na likovnoj koloniji “Jesen u Prizrenu” koja se u Prizrenu održava već pet godina, u organizaciji Doma kulture “Gračanica”.

Festival Medimus dobitnik je nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, koji je od strane žirija proglašen za najbolji regionalni festival. Pokrovitelji festivala su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanje Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG