Linkovi

Gračanica uskoro nudi izlet u srednji vek


Iz Gračanice u srednji vek - i nazad
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Objekat, udaljen dvadeset metara od manastira, prostire se na 670 kvadratnih metara i čine ga kula, muzej, osmatračnica, kao i prateći objekti - mini pijaca, prodavnica suvenira, srednjovekovna krčma i streličarski teren.

Srednjovekovna tvrđava u neposrednoj blizini Gračanice - uskoro će upotpuniti turističku ponudu istoimenog grada - pošto se privede kraju izgradnja tematskog parka nadomak tog drevnog manastira.

Idejni tvorac i jedan od glavnih neimara Boban Petrović veruje da će, objekat koji gradi i u najvećoj meri finansira, turistima ali i lokalnom stanovništvu pružiti priliku da osete duh vremena koje je sa sobom nosio srednji vek.

Objekat, udaljen dvadeset metara od manastira, prostire se na 670 kvadratnih metara i čine ga kula, muzej, osmatračnica, kao i prateći objekti - mini pijaca, prodavnica suvenira, srednjovekovna krčma i streličarski teren.

"Kula se sastoji do dva sprata na drugom će biti muzej srednjovekovnih replika oklopa, odora, oruđa, oružja, pribora za jelo i drugih stvari. Na prvom spratu smo mislili da bude prodavnica suvenira - ali smo odlučili da je izmestimo. Takođe, imaćemo i srednjovekovnu krčmu - gde će gosti moći da popiju piće”, rekao je vlasnik objekta Boban Petrović za Glas Amerike.

Kula se sastoji do dva sprata na drugom će biti muzej srednjovekovnih replika oklopa, odora, oruđa: Boban Petrović
Kula se sastoji do dva sprata na drugom će biti muzej srednjovekovnih replika oklopa, odora, oruđa: Boban Petrović

Na ideju o izgradnji srednjovekovnog parka došao je pre dve godine inspirisan činjenicom da je Gračanica mesto koje je poznato po srednjovekovnom kulturnom nasleđu.

Dosta dugo me interesuje srednji vek kao jedno zlatno doba srpske istorije zbog manastira Gračanica,koji je srednjovekovni i tad je jedna od ideja bila da brendiramo srednji vek u Gračanici i da se dopuni turistička ponuda, da se turisti koji dođu ovde zadrže malo duže, jer će imati priliku da vide nešto i da se malo edukuju, da probaju nešto jer u ovo moderno doba,turistima nije samo da vide nešto, nego da nešto i dožive,a taj doživljaj se pamti", objašnjava on.

Ovde će se, kako kaže, organizovati i brojne edukativne aktivnosti.

Gde će ljudi moći da nauče kovački zanat šivenje kože i još neke srednjovekovne zanate, ali mogu da se iskoriste za dalji neki rad i otvaranje nekog mini privatnog biznisa, kao što je na primer šivenje tih kožnih torbica, bez obzira da li je taj način šivenja srednjovekovan ili moderan, bitno je da znate tehniku i da znate da to iskoristite“, ukazuje Petrović.

Bilo je predviđeno da park bude završen još pre nekoliko meseci, međutim, pandemija koronavirusa je promenila planove.

Bobana Petrovića je na poduhvat inspirisalo to što je Gračanica poznata po srednjovekovnom kulturnom nasleđu.
Bobana Petrovića je na poduhvat inspirisalo to što je Gračanica poznata po srednjovekovnom kulturnom nasleđu.

Taj prvi talas korone, gde je sve bilo zatvoreno uspeo je da nas poremeti i nismo uspeli da završimo te neke obaveze na početku. Takođe smo problem imali i oko tadašnjih taksi od 100 odsto gde je sav građevisnki materijal koji se uvozi bio preskup, pa smo onda išli na neke alternativne materijale. Nije lako raditi ovako veliki projekat pogotovo kad se radi iz duše, da tako kažem, jer ovo je ono što ja volim i moji prijatelji sa kojima radim - srednji vek zahteva veliku žrtvu, velika odricanja, puno rada i snage i svega je uloženo i nadamo se da će se to isplatiti", kaže Petrović.

Srednjovekovni tematski park je njegov biznis projekat koji je podržala jedna švajcarska kompanija.

Projekat je delom finansiran od strane Swisscontact-a PPCE programa, oni su fnansirali 25 000 evra za izgradnju kafića i kule, međutim ta sredstva su potrošena mnogo ranije s obzirom da je zbog korone materijal poskupeo, da je mnogo teže bilo naći radnu snagu i još mnogo komplikacija usput, srećom u nesreći ja sam imao tu priliku da uložim mnogo više nego što je planirano. Projektom koji sam predao planirano je da ja uložim 10.000 kao privatni biznis, međutim moje ulaganje trenutno je preko 25.000 evra, a pored toga je sve ovo što vidite od drvenarije napravljeno od strane mene i mog brata i moje porodice i prijatelja”, objašnjava vlasnik.

Srednjovekovni tematski park je biznis projekat koji je podržala jedna švajcarska kompanija.
Srednjovekovni tematski park je biznis projekat koji je podržala jedna švajcarska kompanija.

Ovde će biti zaposleno i desetak uglavnom mladih ljudi.

Moja obaveza sa Swisscontaktom da dve godine od otvaranja imam osmoro zaposlenih u parku. Konobari, šankeri... svakako, predviđeno je da vikendom imamo ženu koja će čuvati decu koja ovde dođu i da se od tog naplaćivanja ta žena uposli, onda će biti prostora i za nekog ko će da se uposli u muzeju, kovačnici", kaže Petrović - dodajući da očekuje da će srednjovekovni park privući veliki broj turista koji dolaze u Gračanicu.

Najveći broj posetilaca za sada obilazi manastir Gračanicu, koji se od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, kao i arheološko nalazište Ulpijanu.

Prema podacima Turističke organizacije Gračanice broj turista koji su posetili opštinu Gračanica u periodu od marta do novembra ove godine je opao za 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a broj noćenja se smanjio za čak 95 odsto.

XS
SM
MD
LG