Linkovi

Kovid u Srbiji: Rast broja novozaraženih - preko 1.800, bolnice sve punije


Arhia - Uzimanje uzorka za testiranje prisustva Kovida 19.
Arhia - Uzimanje uzorka za testiranje prisustva Kovida 19.

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od 12,091 testiranog uzorka registrovano 1,837 novih slučajeva oboljevanja, saopšteno je sa sajtu covid19.rs. Preminule su četiri osobe.

Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, rekao je da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica i ocenio da je necivilizacijski da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga onda zarazi zdravstveno osoblje.

Janković je za RTS rekao da je u kruševačkoj bolnici - u koju se šalju i pacijenti iz Niša, jer Klinički centar u Nišu nije u kovid sistemu - desekostruko povećan broj pacijenata u odnosu na pre mesec dana.

"Mi ćemo se truditi da održimo Klinički Centar u Nišu u nekovid režimu, što je vitalno važno za pacijente, ali to će biti teško", naveo je Janković i napomenuo da se u centar u Kruševcu slivaju pacijenti iz čitavog kraja.

Istakao je da se u Srbiji približavamo broju od 1.000 hospitalizovanih pacijenata i napominje da i pored otvaranja nove bolnice u Novom Sadu predstoji opterećenje zdravstvenog sistema.

"Imamo teške pacijente, starije koji zahtevaju duže lečenje, mlađi imaju uglavnom lakšu kliničku sliku, ali ima i pojedinaca u teškom stanju", rekao je Janković.

Prosvetni radnici i deca da se vakcinišu

Govoreći o početku školske godine, kaže da na neki način treba motivisati i čak izvršiti pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu, i možda će to motivisati i roditelje da vakcinišu i decu.

Janković smatra da će Krizni štab, koji zaseda u utorak, i vlada ići u pravcu kovid propusnica.

"Nešto se mora učiniti, misli da smo dostigli maksimum sa vakcinacijom, ne mislim da se sada može još mnogo toga učiniti apelima", naveo je.

Najviše vakcinisanih - između 70 i 79 godina, bar jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, nalazi se među građanima starosti između 70 i 79 godina - 78,6 odsto.

U populaciji između 18 i 24 godine vakcinisano je 15 odsto, 33,6 odsto među građanima starosti između 25 i 49 godina, a 49,9 odsto među onima od 50 do 59 godina. Kada su u pitanju deca mlađa od 17 godina, protiv koronavirusa je vakcinisano 0,3 odsto.

Janković je rekao da je jedna stvar bezbeznost, a druga efikasnost.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da su vakcine bezbedne, ali po broju hospitalizovanih pokazalo se da je Fajzerova vakcina mnogo efikasnija. "Ja se bojim da oni koji su primili u januaru ili februaru vakcine da to nije sada više dovoljno i mislim da treba da prime i treću dozu, ti ljudi su odmah primili prvu dozu i mislim da nije problem vakcinisati ih", istakao je doktor Janković.

Govoreći o motivaciji mladih, kaže da su Englezi imali velike akcije vakcinacija na stadionima velikih klubova i apelovao na mlade da ne potpadaju pod uticaje, jer trenutno u ovoj situaciji rezultat će biti samo gubitak života, preneo je FoNet.

Epidemiolog: Novi talas donosi kovid propusnice, one nisu diskriminatorske

Kovid propusnice nisu diskriminatorske, a kampanju za povećanje obima vakcinacije treba nastaviti sa drugačijim autoritetima, izjavio je epidemiolog u penziji Zoran Vučinić.

“Novi talas će doneti potpuno nove mere, u smislu kovid propusnica, koje nisu diskriminatorske, ali na neki način ograničavaju kretanje i neke normalne stvari“, rekao je Vučinić za N1.

Vučinić je kazao da između rasta brojeva obolelih, umrlih i pacijenata na respiratoru sa jedne strane i uvođenja kovid propusnice sa druge, on bira propusnicu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG