Linkovi

Janković: Zašto Ministarstvo prosvete odjednom govori o vakcinaciji dece?


Neizvesnosti u vezi sa narednom školskom godinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Neizvesnosti u vezi sa narednom školskom godinom

Pravu pometnju među đacima, roditeljima i nastavnicima izazvao je dopis Ministarstva prosvete u kome se između ostalog pominje i vakcinacija dece starije od 12 godina.

U potonjem saopštenju, ministar prosvete Branko Ružić objašnjava da je ideja bila da apeluju na škole da putem svojih kanala komunikacija informišu roditelje o mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina.

Namera nije bila pozivanje na obaveznost vakcinacije, ističe se u saopštenju i dodaje se da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi.

Prethodno je u intervjuu listu Kurir, član Kriznog štaba Predrag Kon rekao da bilo logično da deca od 12 godina koja se vakcinišu krenu normalno u školu od septembra, a da oni učenici koji ne prime vakcinu nastavu prate preko interneta.

Prema Konovim rečima, deca od prvog do četvrtog razreda najverovatnije će ići na nastavu, a ostali đaci će kombinovati onlajn nastavu sa nastavom u školi, gde će obavezno nositi maske.

To je model po kome se odvijala i prethodna školska godina, podseća Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Mene je ta stavka vrlo iznenadila jer do pre nekoliko dana govorili smo o tome da će deca biti vakcinisana u slučaju da boluju od bolesti koje bi kovid kogao da iskomplikuje. Apsolutno se o nekoj opštoj vakcinaciji dece nije govorilo. Zašto je sada Ministarstvo počelo da igra tu igru, da li ima neku političku konotaciju, da li ima neku ideju da roditelje dodatno izludi pred 1. septembar – to zaista ne znam", kaže Jasna Janković.

Prema podacima Instituta Batut do sada je vakcinisano oko 4.000 učenika, što je po rečima Jasne Janković minoran broj u odnosu sa 850.000 školske dece u Srbiji. Čak i da se postigne dogovor o vakcinaciji učenika – to bi bilo veoma teško sprovesti, kaže ona.

Mi to apsolutno ne bismo ko zna koliko meseci, možda čak i celu godinu pred nama mogli da uradimo. Ja ne vidim zašto je to rečeno, pogotovu što se tu jedna opaska vrlo opasna. Negde između redova može pročitati da će vakcinisani ići u školu, a nevakcinisani neće ići. To je protiv ustava i zakona čak", smatra predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ministar prosvete u svom saopštenju ističe i da je vakcinisano oko 50 odsto zaposlenih u prosveti, ali da je to nedovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta. Po rečima Janković ukupno je u prosveti zaposleno oko 150 hiljada ljudi, a sam ministar je, kako kaže, u aprilu-maju rekao da je zadovoljan vakcinacijom prosvetnih radnika i da je u tom momenti bilo vakcinisano oko 30.000 ljudi.

U tom momentu to je bio dobar podatak. Od tada nemam više nikakav podatak i mislim da je krajnje vreme da ministar prosvete se zaista ozbiljno pozabavi temom vakcinacije i da prvo saopšti podatak koliko je vakcinisano prosvetnih radnika, a ne da se govori o nekoj represivnoj meri obavezne vakcinacije kad mi uopšte ne znamo koliko je nas vakcinisano”, kaže sagovornica Glasa Amerike.

Osim pitanja kvaliteta stečenog znanja učenika tokom ove dve godine, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika ističe da će ovo biti treća po redu atipična školska godina, što je vrlo traumatično i za đake, i za nastavnike.

Mi nemamo kapacitet da počnemo tradicionalno školsku godinu zbog toga što su naša odeljenja ogromna po gradovima. Mi imamo preko 30 učenika i to je bio razlog što smo morali da delimo naša odeljenja. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je 16. juna održala protest “manje je više”, želeći da upozori Ministarstvo da bismo iz ove krize možda mogli da izvučemo neke pametne zaključke, kao na prime da smanjimo broj učenika u odeljenju", precizira naša sagovornica.

Jasna Janković ističe da Ministarstvo prosvete izbegava bilo kakvu komunikaciju sa prosvetnim radnicima i da ne želi da čuje njihovo mišljenje i ideje, iako se i dalje ne zna kako će izgledati predstojeća školska godina.

Posle protesta 16. juna, Unija sindikata prosvetnih radnika će i 31. avgusta organizovati veći protest i, kako kaže, prošetati do Vlade kako bi upozorili ministra na sve probleme.

XS
SM
MD
LG