Linkovi

SAD ponovo preporučile da se zbog Kovida 19 ne putuje u Crnu Goru


Američki Stejt department u ponedeljak je ponovo savjetovao državljane SAD da zbog Kovida 19 ne putuju u Crnu Goru.

U okviru izmijenjenih preporuka za međunarodna putovanja, koje Stejt department redovno izdaje na osnovu zdravstvenih i bezbjednosnih uslova u zemljama širom svijeta, nivo upozorenja za Crnu Goru je sa trećeg podignut na maksimalni, četvrti nivo.

Upozorenje najvišeg nivoa za Crnu Goru je zbog širenja koronavirusa bilo izdato i sredinom februara.

Na internet stranici Državnog sekretarijata citira se i obavještenje za putnike američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kome se navodi da je rasprostranjenost Kovida 19 u Crnoj Gori vrlo velika.

Na sajtu CDC-a navodi se da bi putnici trebalo da izbjegavaju da putuju u Crnu Goru, ali da se, ako ipak moraju putovati, prethodno u potpunosti vakcinišu.

Upozorava se i da zbog trenutne situacije u Crnoj Gori, "čak i u potpunosti imunizovani putnici mogu da budu u opasnosti da se zaraze ili prenose virus Kovida 19".

Putnicima se preporučuje i da poštuju preporuke ili obavezne mjere u Crnoj Gori, uključujući nošenje maski i držanje fizičke distance od dva metra.

Stejt department je saopštio da redovno procjenjuje i mijenja preporuke za međunarodna putovanja, na osnovu informacija CDC-a i drugih faktora kao što su dostupnost komerciijalnih letova, restrikcije na ulazak američkih državljana i prepreke da se rezultati testa na Kovid dobiju u roku od tri dana.

Stejt department je osim Crne Gore, nivo upozorenja na najviši nivo, zbog Kovida 19, podigao i za Dominikansku Republiku, Sudan i Tursku.

Izmijenjene su i preporuke za Kosovo i Sjevernu Makedoniju, za koje je izdato upozorenje trećeg nivoa u okviru kojeg se Amerikancima savjetuje da presipitaju namjeru da putuju u te zemlje.

Preporuke za putovanje, koje izdaje Stejt department, obuhvataju četiri nivoa - na prvom nivou su zemlje gdje se Amerikancima savjetuje da preduzimaju uobičajene mjere predostrožnosti, a na četvrtom su države gdje se ne preporučuje putovanje.

XS
SM
MD
LG