Linkovi

Crna Gora: Vlada pooštrila uslove ulaska u zemlju, iz regiona bez ograničenja


Turisti u Kotoru
Turisti u Kotoru

Suočena sa dramatičnim rastom broja slučajeva koronavirusa u avgustu, Vlada Crne Gore donijela je u petak novi set mjera protiv širenja infekcije, uključujući i pooštrene uslove za ulazak u zemlju - osim iz zemalja regiona - i vraćanje ograničenja broja prisutnih na javnim okupljanjima.

Prema novim mjerama, ulazak u Crnu Goru od sjutra će biti omogućen crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju potvrdu da su vakcinisani, bili inficirani ili posjeduju do 72 sata star negativan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa na Kovid 19.

“Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test”, predviđaju nove mjere Vlade.

Ipak, nova ograničenja ulaska u Crnu Goru neće važiti za ulazak iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, a to se odnosi na crnogorske i državljane ovih zemalja.

U Crnu Goru se, preko granice, i dalje bezuslovno ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije”, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

Pored toga, oni koji ulaze u Crnu Goru “dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje”.

Prema novim mjerama, javna okupljanja će biti ograničena na 50 osoba, a prisustvo proslavama poput svadbi, ali i posjete bioskopima, pozorištima i muzejima, biće omogućene uz posjedovanje jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde koji se traži i za ulazak u zemlju.

Od subote će biti ograničeno prisustvo na sahranama kojima će moći da prisustvuje do deset osoba, bez primanja saučešća i uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

“Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv Kovid 19 infekcije”, navodi se u setu novih mjera koji je donijela Vlada.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović rekla je novinarima da je zdravstveni sistem Crne Gore spremno dočekao delta soj koronavirusa “koji se brzo prenosi”, te da porast broja zaraženih ne prati potreba za njihovim bolničkim liječenjem.

“Na današnji dan na bolničkom liječenju je 195 pacijenata, što je 53 odsto u odnosu na trenutno opredjeljene bolničke postelje”, rekla je Radulović, navodeći da konkretno, od ukupnog broja zaraženih, njih 96,3 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje. “Na to je sigurno uticala vakcinacija, ali i činjenica da dosta vremena provodimo na otvorenom prostoru”.

Prema novim mjerama Vlada je preporučila da školski časovi traju 30 minuta. nasuprot stavu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koje smatra da časovi traju 45 minuta.

XS
SM
MD
LG