Linkovi

U Srbiji skoro 800 novozaraženih, raste i broj hospitalizovanih


Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)
Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)

U Srbiji se registruje sve veći broj novozaraženih Kovidom 19 na dnevnom nivou. Prema poslednjem zvaničnom preseku, registrovana su 792 nova slučaja zaraze na 11.411 testiranih uzoraka. Umrle su tri osobe. U bolnicama su 733 pacijenta, 17 je na respiratoru.

Vakcinacija ne ide željenom brzinom, iako nadležni kažu da je sada 50 odsto punoletnih primilo barem jednu dozu vakcine. Prema zvaničnim podacima, prvu dozu je primilo 2.699.553 državljana Srbije, a drugu dozu 2.593.919.

Nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu, doktor Boris Đinđić, izjavio je da jedna od deset osoba koje su prebolele Kovid 19 "mesecima ili čak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma", prenosi Fonet.

Đinđić je za RTS objasnio da su ti simptomi vrlo nespecifični i da se uglavnom se zasnivaju na gubitku kvaliteta i opadanju kose, gubitku kvaliteta noktiju i promenama na koži.

"Zasnivaju se i na poremećajima nekih drugih organa, pre svega oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa postoje pacijenti koji ispoljavaju bol u grudima koji traje mesecima nakon preležanog virusa", naveo je Đinđić i istakao da vrućine doprinose pojačanju ovih simptoma.

On je rekao da se postkovid kardiovaskularne smetnje uglavnom javljaju kod mlađih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

"Krizni štab spreman za pooštravanje mera"

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović nagovestio je da se Krizni štab priprema za pooštravanje pandemijskih mera zbog velikog rasta broja novozaraženih.

"Svi su se opustili i krajnje je vreme da svi shvate da moraju da se poštuju mere koje nikad nisu ni ukinute – maska, fizičko odstojanje i dezinfekcija“, rekao je Tiodorović za Kurir.

Istakao je da pooštravanje mera podrazumeva skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao što se uradilo u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i da je moguće smanjivanje broja ljudi na masovnim okupljanjima, gde je sada dozvoljeno 500.

U Srbiji ugostitelji sada rade do 01h, dozvoljena je muzika u lokalima, publika u redukovanom broju može da prisustvuje utakmicama, a održavaju se i muzički festivali. Naredni je najavljen sabor trubača u Guči.

XS
SM
MD
LG