Linkovi

U Srbiji ponovo više od hiljadu novozaraženih, umrlo pet osoba


Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović
Priprema bolničkog kreveta za obolelog od koronavirusa u bolnici Dragiša Mišović

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 1.005 novozaraženih na 10.712 testiranih uzoraka. Preminulo je pet osoba. U bolnicama je 849 pacijenata, a na respiratorima 25.

Krizni štab još nije doneo nove restrikcije, iako lekari govore da su potrebne. U Srbiji su dozvoljena masovna okupljanja do 500 ljudi, dozvoljena je publika na utakmicama, rade kafići, restorani, splavovi, prodavnice.

Jedan od predloga koji se čuo u javnosti, osim novih restrikcija, bio je uvođenje "Kovid propusnica" za vakcinisane, što pomenuo član Kriznog štaba Predrag Kon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se tek razgovarati o predlogu o uvođenju "virus propusnica" za vakcinisane, jer se "mora razmišljati i o poštovanju Ustava", ali i slušati struka, prenosi Fonet.

"Moramo i da slušamo struku, pa ćemo da razgovaramo šta je to šta možemo, a šta ne možemo da uradimo", rekao je Vučić novinarima posle obilaska gradilišta Kovid bolnice u Novom Sadu.

Kako je rekao, ta bolnica će biti otvorena najkasnije 1. septembra i "olakšaće stanje u beogradskim bolncama jer je bio veliki pritisak sa severa Srbije na Kovid bolnicu u Batajnici i druge bolnice". Predsednik Srbije je rekao da će Kovid bolnica koštati "nešto manje od 28 miliona evra".

Vučić je najavio da će od septembra u Srbiji biti dostupna i vakcina Moderne, što će biti peta vrsta vakcine uz Fajzer, Sinofarm, Sputnjik V i Astra Zeneku.

"Imaćete pet vakcina, kao švedski sto. Pa, izvolite ljudi", poručio je Vučić.

Prema zvaničnim podacima, jednu dozu vakcine primilo je 2.711.282 državljana Srbije, a obe doze 2.612.448. Epidemiolozi su rekli da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnih građana, ali da je stopa vakcinacije kod mladih niska - oko 20 odsto i da treba pojačati obuhvat vakcinisanih.

XS
SM
MD
LG