Linkovi

Kovid u Srbiji: "Stabilno" oko hiljadu i po novozaraženih, uskoro sednica kriznog štaba


ARHIVA - Medicinska radnica pripremdozu vakcine protiv koronavirusa.
ARHIVA - Medicinska radnica pripremdozu vakcine protiv koronavirusa.

U protekla 24 sata, do četvrtka do 15 sati, od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji je preminulo petoro ljudi, a od testiranih 12.869 uzoraka potvrđeno je 1.656 novih slučajeva zaraze, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 917 pacijenta, a 28 ih je na respiratorima.
Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da bi u toku ove nedelje morala da bude održana sednica Kriznog štaba.

Treća doza u Srbiji: Bez poziva, ali uz savet lekara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

"Ne mogu ništa da tvrdim, ali očekujem da hoće", rekao je Kon.

Na pitanje koje mere bi sada mogle da uspore širenje virusa, Kon je odgovorio da nema važnije mere od vakcinacije. "Imamo situaciju da smo usporili i istovremeno imamo i pogoršanje i događaje koji su epidemiološki vrlo loši, a to je povratak turista i početak školske godine i formiranje kolektiva svih, čak i velikih radnih, i u takvoj situaciji imunizacija je apsolutno na prvom mestu", poručio je Kon.

Istakao je i da je važno poštovanje mera. "U svakoj situaciji gde vi vidite jasno nepoštovanje mera, tu je jasno omogućen prenos i jasno će se prenos virusa i desiti. U toj situaciji mi ćemo morati, ako niko ne poštuje mere, onda ćemo uvoditi krajnje nepopularne i restriktivne mere", naveo je on i dodao da se nada da do toga neće doći.

"U tom slučaju se sve mere u kojima imate ovakva događanja koja su potpuno nekontrolisana, ali i mini kao što su svadbe, noćni klubovi, razna slavlja gde se peva i igra tada se virus maksimalno prenosi i to treba zaustaviti", dodaje Kon.

Na pitanje kako će početi školska godina, Kon kaže da će biti saopšten protokol koji se već priprema u Ministarstvu prosvete zajedno sa Institutom za javno zdravlje "Batut".

Naglasio je da država ima vakcine i da one jesu registrovane za starije od 12 godina. "Kada govorimo o deci preko 12 godina, ja stalno napominjem da je svega jedan odsto dece vakcinisano, a preko 50 odsto odraslih i pitam sve šta to znači? Da li mi decu izlažemo zarazi i više verujemo da je tako bolje zbog prirodnog imuniteta, zbog dosadašnjih saznanja da je to blaža bolest kod dece, a istovremeno imamo vakcinu koja je potpuno bezbedna", upitao je Kon.

Istakao je da će ta pitanja postaviti i na sednici Kriznog štaba. "Ja insistiram na tome da je vakcinacija dece u situaciji kada imamo pandemiju nešto što je najvažnije", poručio je Kon.

Tanja Jovanović: Neophodna revizija mera, 90 odsto pacijenata ima delta soj

Virusologinja i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović kaže da je zbog porasta broja novozaraženih neophodna revizija mera. Oko 90 odsto pacijenata sa simptomima kovida 19 od kojih je uzet uzorak, ima delta soj, rekla je ona za Radio Beograd.

Ocenila je da epidemijska situacija u Srbiji nije stabilna, posebno ako se ima u vidu podatak o porastu broju zaraženih na dnevnom nivou.

Takve okolnosti, prema njenim rečima, zahtevaju i reviziju, ali i strožu kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera.

Jovanovićeva ističe da je u Srbiji trenutno dominantna delta ili indijska varijanta koronavirusa i da oko 90 procenata pacijenata sa simptomima kovida 19 od kojih je uzet uzorak, ima taj soj virusa.

Precizirala je da je bilo očekivano da delta varijanta postane dominantna u septembru, ali se brzo proširila zbog nepoštovanja epidemijskih mera.

Sve nove varijante koronavirusa, nastavila je, u odnosu na inicijalnu vuhansku, imaju sposobnost lakšeg prenošenja sa bolesne na zdravu osobu, pa tako delta varijanta virusa za 70 procenata ima bržu transmisiju nego britanska ili alfa varijanta.

One dovode do promene u kliničkom ispoljavanju infekcije, utiču na promenu terapije, kao i na pouzdanost dijagnostičkih testova koji se koriste za dijagnostikovanje kovida 19.

XS
SM
MD
LG