Linkovi

Kovid u Srbiji: Dalji rast broja zaraženih, dileme pred početak školske godine


Arhiva, ilustracija: Doza vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Moderna.
Arhiva, ilustracija: Doza vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Moderna.

Epidemiolog Branislav Tiodorović založio se za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnicima, odnosno svima koji dolaze u kontakt sa pacijentima i naglasio da to nije stvar demokratije, nego civilizacije.

Novozaraženih 752, preminule četiri osobe

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od posledica zaraze koronavirusom preminule su četiri osobe, dok je od 10.663 testiranih registrovano 752 novih slučajeva, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Po svemu sudeći, u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske, rekao je Tiodorović za RTS i poručio da je, zbog nepoštovanja mera, potrebna rigoroznija kontrola.

Svi žele da školska godina krene regularno, rekao je Tiodorovič, ali je predočio da "ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajućih rezultata kod odraslih".

"Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno", istakao je Tiodorović.

Govoreći o delta soju, on je konstatovao da nije za paniku, ali jeste za pažnju. "Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad", naglasio je Tiodorović.

Radovanović o trećoj dozi vakcine

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorio je da je Stručni komitet za imunizaciju, posle samo dve nedelje, promenio svoje preporuke kada je reč o trećoj dozi vakcine i da je sada zauzeo stav da se više ne insistira na informacionoj RNK tehnologiji, već da su sve vakcine ravnopravne za treću dozu.

Radovanović je u autorskom tekstu za dnevni list Danas napisao da je promenjen i stav o "mešanju vakcina", kao i da je izbor proizvođača vakcine sada određen "prethodnim iskustvom, što znači da onaj koji je dobio Sinofarm vakcinu mora da računa samo na nju".

Dodaje i da je prioritetna lista za treću vakcinu sužena, i to "skoro samo na one koji imaju poremećaj imuniteta".

Direktor KCS: Trostruko više pacijenata nego pre mesec dana

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je u ponedeljak da je u toj ustanovi trostruko više kovid pacijenata nego pre mesec dana i da u kovid bolnici u Batajnici ima 111 hospitalizovanih pacijenata, od kojih 19 u jedinici intenzivnog lečenja i devet na respiratorima.

Ašanin je za RTS rekao da je na Infenktivnoj klinici zabeležen trostruki porast broja pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti. "Sada imamo između 60 i 70 pregleda u toku 24 sata, a na današnji dan imamo 59 pacijenata i jednog na respiratoru", kazao je Ašanin.

On je istakao da među pacijentima ima povratnika sa letovanja u drugim državama, a i celih porodica koje su zaražene. "Najmlađi pacijent ima 24 godine, a najstariji 91 godinu i naravno nisu vakcinisani", rekao je Ašanin.

Jovanović: Nevakcinisani đaci radiće test svake nedelje

Virusologinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da je važno da se nastava vrati u realne okvire, zbog čega je važna vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše, koji će morati da rade test svake nedelje ukoliko nisu imunizovani.

U hotelu u Sijarinskoj banji 68 pozitivnih

U hotelu Gejzer u Sijarinskoj banji 68 ljudi bilo je pozitivno na koronavirus od 179 testiranih osoba - 144 gosta i 35 zaposlenih. Rezultati testiranja koje je u nedelju sprovodio leskovački Zavod za javno zdravlje pokazali su da je pozitivno 54 gostiju i 14 zaposlenih, saznaje FoNet.

Među pozitivnima, 13 osoba ima simptome, dok su ostali, za sada, ostali su bez ikakvih simptoma. Kako se saznaje, medju pozitivnima je 57 vakcinisanih.

"Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19", rekla je za "Kurir" Jovanovićeva, koja podržava predlog epidemiologa Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

Rekla je da se nešto slično sprovodi sa studentima Medicinskog fakulteta.

"Naši studenti su se odazvali pozivu na vakcinaciju, tako da je više od 75 odsto studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano, a za one koji su manjina, javljaju se njihovi roditelji da skrenu pažnju da je pi-si-ar testiranje skupo – 9.000 dinara. Ali izbor postoji – da dobiju besplatnu vakcinu ili da se testiraju ukoliko ne žele da prime tu vakcinu", dodala je Jovanovićeva, prenosi RTS.​

Vesić: Škole normalno da rade

Sve škole, osnovne i srednje, od 1. septembra, treba normalno da rade, kao pre epidemije koronavirusa, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naglasio da za đake ne treba da važe bilo kakva pravila koja ne važe za druge građane.

On je za TV Hepi rekao da Krizni štab ovu odluku treba što pre da saopšti, kako se ne bi unosila zabuna i kako roditelje ne bi zbunjivale različite poruke članova Kriznog štaba.

"Jednostavno, u školama je moguće striktno sprovesti sve zaštitne mere, od nošenja maski, preko dezo barijera, do merenja temperature, tako da su deca sigurnija u školama nego na privatnim okupljanjima".

"Ne treba da zaboravimo da su naša deca već izgubila 17 meseci na onlajn nastavi koja nije i ne može da bude istog kvaliteta kao redovna nastava", rekao je on i ocenio da bi još jedna godina bez redovnog školovanja dovela do toga da sadašnja školska deca imaju takve "rupe” u obrazovanju koje je u daljem školovanju nemoguće nadoknaditi.

XS
SM
MD
LG