Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Dalji rast broja novozaraženih, danas gotovo hiljadu


Arhiva - Zdravstvena radnica daje dozu vakcine protiv koronavirusa.
Arhiva - Zdravstvena radnica daje dozu vakcine protiv koronavirusa.

U prethodna 24 sata, do srede u 15 časova, od posledica zaraze koronavirusom premilo je još pet pacijenata, dok je među 11.229 testiranih osoba registrovan 921 novi slučaj zaraze, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Na respiratoru je 20 ljudi.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će, ukoliko broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou pređe 1.000, uslediti ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova.

"Niko ne pomišlja na ponovno uvodjenje policijskog čas, ali će nam, po svemu sudeći, sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života", rekao je za današnji dnevni list Nova Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Članica Kriznog štaba, doktorka Tanja Jovanović, rekla je da je više od 90 odsto pacijenata u Srbiji zaraženo novim, delta sojem koronavirusa, što je potvrđeno među uzorcima uzetim krajem jula i početkom avgusta.

Ona je za Nova.rs rekla da delta soj ima dve značajne promene koje utiču na brzinu širenja, a da je zabranjavajuća promena koja može da utiče na antitela u napadnutim organizmima.

"Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

Gligić: Neće biti potrebna treća doza vakcine, novi talas lakši od pretodnog

Virusološkinja Ana Gligić ocenila je da neće biti potrebna treća doza vakcine protiv korona virusa, jer, kako je ukazala, četvrti talas neće biti teži od prethodnog.

"Većina obolelih sada ima kliničku sliku sličnu prehladi, i to je, uz činjenicu da se teže forme bolesti razvijaju samo kod nevakcinisanih, znak da nam nije potrebna treća doza vakcine", rekla je ona za današnje Večernje novosti.

Prema njenim rečima, podatak da je 90 odsto obolelih koji su na bolničkom lečenju nevakcinisano, dovoljan razlog da se kaže da "vakcine rade".

Delta soj proizvodi "lakšu" kliničku sliku, što je znak, tvrdi Gligić, da virus slabi, ali da ima veću prenosivost.

XS
SM
MD
LG