Linkovi

Kon: Logično da nevakcinisani pohađaju onlajn nastavu


Učenici osnovne škole u Beogradu
Učenici osnovne škole u Beogradu

U Srbiji je sve veći broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou, raste i broj hospitalizovanih, dok vakcinacija, uprkos apelima lekara i zavaničnika, ne ide istim tempom.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.690.452 državaljna Srbije, a drugu dozu 2.581.419. U ponudi su Fajzer, Astra Zeneka, Sputnjik V, Sinofarm vakcine, a Fajzerova je odobrena i za decu stariju od 12 godina.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da "jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina - oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi", prenosi Fonet.

Kon je u intervjuu za Kurir rekao da takvu odluku mora da donese Ministarstvo prosvete.

"Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih", kazao je Kon.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete trebalo bi da reši i problem nastave za mlađe od 12 godina.

"Najverovatnije će biti da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno", naveo je Kon.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za Danas da će septembar biti "test" koliko su se sprovodile mere protiv koronavirusa i koliki su rezulati vakcinacije.

„Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti“, rekao je Tiodorović u intervjuu za list „Danas“.

On je ocenio da još nije situacija da se uvode nove restrikcije, ali da treba poštovati postojeće.

Tiodorović ističe da se sada mora ubrzati vakcinacija, ne samo među mladima već i radno aktivnim stanovištvom. Rekao je da su neki članovi Kriznog štaba predložili da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike, ali takva odluka nije doneta.

Ministarstvo prosvete ne poziva na obaveznu vakcinaciju

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da se u dopisu školama u Srbiji zahvaljuje zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, njih oko 50 odsto, ali ističe da to nije dovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u regularnijim okolnostima.

"Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim", poručio je Ružić u pisanoj izjavi, prenosi Fonet.

On je naveo da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje i da će se odlučivati u skladu sa epidemiološkom situacijom. Krizni štab je na poslednjoj sednici najavio da će odluka o načinu održavanja nastave biti doneta u nedelji pred planirani početak škole.

XS
SM
MD
LG