Linkovi

U Srbiji 1.242 nova slučaja, Lončar najavio jačanje kapaciteta kovid ambulanti


Posetioci festivala Egzit u redu za antigensko testiranje
Posetioci festivala Egzit u redu za antigensko testiranje

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je zabeleženo 1.242 novozaraženih na 8.801 testirani uzorak. Umrlo je osmoro pacijenata. Na respiratorima je 31 osoba, a na bolničkom lečenju 945.

Lekari upozoravaju na pogoršanje epidemiološke situacije, ali još nije poznato kada bi mogla biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj bi se razmatrale nove mere, kao i način održavanja nastave. Ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je najavila da će sednica biti održana naredne nedelje.

Minsitar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se zdravstveni sistem mora pripremiti za ono što se očekuje i da je dogovoreno da se pojačaju kapaciteti kovid ambulanti, prenosi Fonet. Lončar je iskazao svoju podršku uvođenju tvz. kovid propusnica.

Rekao je i da u kovid bolnici u Batajnici trenutno 276 pacijenata, a kapacitet je 930 mesta, u Kruševcu ih 145 od ukupno 500 mesta, dok će za sedam-osam dana biti otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, sa oko 600 ležajeva.

"Mi smo jednu šansu propustili, tako što smo imali dovoljno vakcina, i na vreme, ali se nismo vakcinisali, i time smo dali koroni prostora da opstane, da mutira i da sad imamo neke sojeve za koje je pitanje kako će reagovati na postojeće vakcine", upozorio je Lončar i naglasio da je na građanima to da li će biti propuštena i druga šansa.

U Srbiji je trenutno dostupna i treća doza vakcine protiv koronavirusa. Prema zvaničnim podacima, prvu dozu primilo je 2.725.078 osoba, drugu dozu 2.628.909, a treću 10.332 ljudi.

I dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić apelovao je na građane da se vakcinišu i vakcinu opisao kao "temelj kuće". On je za RTS rekao da nema dileme da li vakcinacija potrebna ili ne.

Dekan Medicinskog fakulteta takođe smatra da je propušten najbolji trenutak za imunizaciju i da broj vakcinisanih nije dovoljan, što dokazuje stalni rast novozaraženih.

"To nije situacija koja je alarmantna, ali je alarmantna sa jednog preventivnog stanovišta, jer ukoliko se ovako nastavi, neće biti dobro", rekao je Lalić i dodao da je neophodno da stručna javnost bude jedinstvena u stavu da je potreban kolektivni imunitet.

Treća doza u Srbiji: Bez poziva, ali uz savet lekara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Sputnjik V iz Srbije "uskoro u upotrebi"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je pitanje dana kada će ruska vakcina Sputnjik V proizvedena u Srbiji biti stavljena u upotrebu, prenosi Fonet.

Lončar je istakao da proizvodnja ruske vakcine već uveliko traje, da su ozbiljne količine već napravljene, ali i da postoji procedura analize kroz koju prolaze kada su napravljene.

Kada je reč o proizvodnji kineske vakcine, Lončar veruje da će u Hemofarmu vrlo brzo biti sve spremno, te najavio dolazak delegacije iz Kine koja treba "sve da proveri".

XS
SM
MD
LG