Linkovi

Korona u Srbiji: Blagi "vikend pad" broja novozaražnih, bolnice dvaput punije


Arhiva - Medicinska radnica priprema doze vakcina protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinofarm (levo), ruskog Sputnjik V (sredina) i američkog Fajzera (desno), na vakcinalnom punktu u Tržnom centru Ušće, na Novom Beogradu, Srbija, 6. maja 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Medicinska radnica priprema doze vakcina protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinofarm (levo), ruskog Sputnjik V (sredina) i američkog Fajzera (desno), na vakcinalnom punktu u Tržnom centru Ušće, na Novom Beogradu, Srbija, 6. maja 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do nedelje u 15 sati, od testirane 7.921 osobe, registrovano 817 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su četiri osobe umrle, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama se nalazi 856 zaraženih, od kojih je 27 na respiratorima. Od izbijanja pandemije registrovana su 732.044 slučaja inficiranih koronom, a umrlo je 7.167 osoba, što je smrtnost od 0,98 odsto. Ukupno je urađeno 4.819.797 testova.

Definitivno se može reći da smo ušli u novi talas epidemije, rekla je za RTS direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović i dodala da se broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručio u poslednje dve nedelje i da njihove kliničke slike nisu lake, kao i da većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu.

Naglasila je da se najveći broj novoobolelih nije vakcinisao i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine.

"Prema podacima SZO, samo u prvoj nedelji avgusta je došlo do povećanja od 50 odsto zastupljenosti kovid pozitivnih pacijenata u 228 zemalja. Naime, SZO je prijavila da su se globalno ove cifre povećale", rekla je Jovanović.

Istakla je da se ne može u potpunosti sprečiti širenje novog talasa, ali da se može doprineti poštovanjem preventivnih mera.

Prema njenim rečima, kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju, čiji se broj udvostručio u poslednje dve nedelje, nisu lake. "Postoji veliki broj zahteva za prijem na poluintenzivnoj nezi. Većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu. U hospitalizovanim uslovima se nalazi više muškaraca – skoro 80 posto su muškarci, kada je u pitanju obolevanje i uglavnom su to problemi kardiovaskularnog sistema. Kliničke slike svih tih pacijenata su teške i bez poluintenzivne nege nema prave terapije", rekla je Verica Jovanović.

Govoreći o novim restriktivnim merama, Jovanović je rekla da Krizni štab radi kontinuirano i da razmišlja o uvođenju novih mera, kao i da svakodnevno analizira sve podatke.

Dodala je da očekuje da će se u skladu sa potrebama zakazati nova sednica Kriznog štaba i napomenula da se konsultacije u okviru medicinskog dela i ostalih članova štaba stalno dešavaju.

Kada je reč o uvođenju obavezne imunizacije određenih grupa stanovništva – zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim službama, Verica Jovanović je navela da postoji potreba da se poveća obuhvat imunizacijom kod ljudi koji se kreću u javnim službama.

Dodala je da su sve pripreme za davanje treće doze završene i da se nada da će datum početka imunizacije biti objavljen u kratkom vremenskom periodu.

Govoreći o početku školske godine, Jovanović je naglasila da već dugo traju pripreme i da je jedan od osnovnih parametara epidemijska situacija i da postoje tri modela za pripremu i organizaciju za rad u školama, koji su već korišćeni prethodne školske godine.

Istakla je da je ona najbliža modelu da škole rade punim kapacitetom i da ne treba zaboraviti poštovanje svih propisanih mera.

Verica Jovanović je poručila da se deca neće razdvajati na vakcinisane i nevakcinisane i da taj model neće biti u primeni, kao i da modeli neće biti isti u svim gradovima i opštinama u zavisnosti od epidemijske situacije koja nije ista u svakom gradu, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG