Linkovi

Kovid u Srbiji: Vakcinisano preko 50 odsto, brojevi rastu brže od očekivanog


Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon tokom gostovanja u studiju RTS-a (Foto: YouTube kanal RTS-a, skrinšot)
Arhiva - Epidemiolog Predrag Kon tokom gostovanja u studiju RTS-a (Foto: YouTube kanal RTS-a, skrinšot)

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je u subotu da je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 50,2 odsto punoletnih građana i da je poslednjih nedelja trend da se svakog dana vakciniše između 5.000 i 10.000 ljudi, što primajuću prvu, što drugu dozu.

Jovanović je za RTS rekao da je u nekim opštinama vakcinisano preko 75 odsto stanovnika, ali da još ma lokalnih samouprava u kojima je vakcinu primilo manje od 30 odsto građana.

On je naveo da je opština Stari grad u Beogradu jutros prešla 80 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a da još tri beogradske opštine - Savski venac, Vračar i Novi Beograd, imaju preko 75 odsto vakcinisanih.

"Kada posmatramo Srbiju, najbolji je Priboj, a iza njega slede Niš, Bosilegrad, Užice i Mali Zvornik, svi sa preko 60 odsto vakcinisanih stanovnika", kazao je Jovanović, dodavši da je nekoliko lokalnih samouprava i dalje ispod 30 odsto - Ljig, Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.

"Dosta zavisi od lokalne samouprave, od toga kako su organizovani punktovi i koliko ih ima, da li se odlazi u sela i koliko se priča sa građanima. I manje lokalne samouprave, kao što je Priboj, pokazale su da mogu da budu lideri u vakcinaciji", naglasio je Jovanović.

Istakao je da se povećao i procenat mladih koji su primili vakcinu, pa ih sada u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ima skoro 20 odsto. "Najrevnosnija je grupa od 65 do 74 godine. Tu imamo čak 78 odsto vakcinisanih građana", kazao je Jovanović.

On je istakao da se broj punktova za vakcinaciju nije smanjio i da ih ima blizu 200 širom Srbije, pa svi koji se nisu vakcinisali mogu da odu do najbližeg doma zdravlja, gde su na raspolaganju vakcine četiri različita proizvođača, a termin se može zakazati i preko portala eUprava.

Kon: Ne očekujte da struka ćuti, vreme je za nove mere

Broj dnevno novozaraženih koji je gotovo dosegao 600 je iznenađenje, jer su procene bile da će taj broj ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novoobolelih dnevno, upozorio je epidemiolog Predrag Kon, dodajući da situacija polako prelazi u preteću.

On je u razgovoru za Tanjug, kako prenosi RTS, rekao da su najveće pretnje po epidemijsku situaciju u Srbiji javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta sledi na jesen, kao i o uvođenju novih mera.

"Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste", rekao je Kon.

Trebalo bi da se vidi da li će se smanjiti broj javnih okupljanja, koja svakako treba da budu uz striktno nošenje maski, kazao je Kon i naglasio da bi bilo idealno kada bi se sva deca vakcinisala, ali da je jasno da do toga neće doći.

XS
SM
MD
LG