Linkovi

Kovid u Srbiji: Dalje pogoršanje, broj zaraženih prešao 1.000, struka traži reakciju


Arhiva - Zdravstveni radnik priprema vakcinu protiv koronavirusa.
Arhiva - Zdravstveni radnik priprema vakcinu protiv koronavirusa.

U protekla 24 sata, do petka u 15 sati, od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je preminulo šest osoba, a od testiranih 11.324 uzorka potvrđena su 1.072 nova slučaja, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 831 pacijent, dok ih je na respiratorima 25.

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava, upozorava stručna javnost. Poslednja dva dana značajno se povećao broj zaraženih koronavirusom, a sve više kovid pacijenata je na bolničkom lečenju, prenosi RTS.

Dominantan je delta soj virusa koji je u našoj zemlji registrovan početkom jula., a lekari upozoravaju da se bolnice pune i da je više od 90 odsto zaraženih nevakcinisano, kao i da su prethodno bili na letovanju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ocenio je da se četvrti talas koronavirusa u Srbiji polako zahuktava i da je u bolnicama sve više ljudi sa teškom kliničkom slikom.

"Najčešće je reč o nevakcinisanim osobama koji se vraćaju sa letovanja ili su bili na većim okupljanjima poput svadbi ili noćnog provoda", naveo je Đerlek za RTS.

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, rekla je za RTS da je koronavirus, nažalost, kao lutrija: neki prođu sa lakim simptomima, a neko završi na respiratoru.

"Oko hiljadu novoobolelih u avgustu me baš brine, mi smo spremni za najgori scenario, a nadam se da do toga neće doći", istakla je doktorka i još jednom apelovala na sve da se vakcinišu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, navodeći primer nenošenja maski u prevozu, tržnim centrima, prodavnicama, izjavio je za N1 je došlo do velikog opuštanja.

Govoreći o vakcinaciji dece, on je rekao da među decom ima i onih koji već u tom uzrastu imaju hronična oboljenja i spadaju u red prioriteta za vakcinaciju.

Na pitanje o početku školske godine, kaže da je siguran da su parametri već razmotreni.

"Očekujem da na prvoj sednici Kriznog štaba, nadam se vrlo uskoro, da ćemo imati taj predlog i da ćemo se oko toga izjasniti formalno da se na taj način pristupi pripremi za nastavu“, kaže on.

Istakao je da se situacija mora posmatrati selektivno u celoj Srbiji.

Ujedinjeni protiv Kovida poslali kritike i zahteve institucijama

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK), naglašavajući zabrinutost zbog situacije u zemlji, uputilo je otvoreno pismo Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu "Batut" u kom iznosi listu zahteva čije ispunjenje je neophodno da bi se hitno odreagovalo.

Podsećajući na dosadašnje brojne sporne odluke zvaničnika koji rukovode odgovorom na pandemiju, udruženje zahteva da se hitno odreaguje na pogoršanje epidemijske situacije jasnom strategijom i planom postepenog zatezanja mera prevencije, po modelu koji je UPK već predstavio, da se striktno sprovode mere, kao i da se poveća pristupačnost punktova za testiranje, s obzirom na to da smo još pre nedelju dana prešli važnu granicu od 5 odsto pozitivnih u odnosu na testirane;

Traže da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika kao njihova profesionalna i moralna obaveza, kao i još nekih kategorija zaposlenih u direktnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

"S obzirom na to da se bliži početak školske godine, apelujemo da se modalitet i sadržaj nastave ustanove i pripreme na vreme i da se omogući nastava uživo uz sprovođenje najstrožih protivepidemijskih mera, u šta uključujemo i obaveznu vakcinaciju prosvetnih radnika, te da se isti suoče sa posledicama svoje neodlučnosti u pogledu vakcinalne zaštite"

UPK naglašava da ne podržava ideju razdvajanja dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali apeluju na zdravstvene vlasti da omoguće da se deca preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja, a na roditelje da zaštite sebe i svoju decu kako bi se život i obrazovanje što pre normalizovali;

Od zdravstveih vlasti se traži da hitno osmisle i sprovedu strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju, edukacijom stanovništva o virusu i važnosti vakcinacije, sa posebnim akcentom na mlade, organizovanjem obaveznih seminara/webinara za zaposlene u različitim sektorima i uvođenjem obavezne vakcinacije za prisustvo različitim događajima.

Traže da se osmisli organizacija zdravstvenih ustanova na način koji ne ugrožava nekovid negu, ali i da država prestane da preko režimskih medija promoviše nenaučne i nakaradne stavove pojedinaca koji u naučnoj zajednici ne uživaju nikakav ugled, niti na bilo koji način učestvuju u lečenju obolelih od kovida, ali svojom slatkorečivošću i zvučnim titulama mogu da zavedu javnost;

UPK traže da profesionalne i staleške organizacije (SLD, LKS, odgovarajuća strukovna udruženja medicinskih sestara i tehničara) i medicinski fakulteti pozovu na odgovornost svoje članove, koji iz bilo kojih razloga sluđuju javnost iznosenjem besmislica, izmisljotina, neutemeljenih sumnji i, često, nastranih viđenja.

Insistiraju da se Krizni štab "isprsi" i preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas, da savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu (i zašto ne mogu) da se ostvare, kaže se između ostalog u otvorenom pismu UPK.

"Dužni smo da vam, na kraju, skrenemo pažnju na ogromno nezadovoljstvo i ogorčenost među našim kolegama, kako onih koji moraju ponovo u crvenu zonu, tako i svih koji rizikuju svoj život zbog nemara i neodgovornosti drugih, a potom svedoče i stradanju ne-kovid pacijenata koje vraćaju sa zaključanih vrata kovid bolnica i ostavljaju da se snalaze kako znaju i umeju", zaključuje se u pismu.

XS
SM
MD
LG