Linkovi

SAD šalju Kosovu vakcine protiv Kovida 19


Predsednik SAD Džo Bajden tokom obilaska fabrike u kojoj se proizvodi Fajzerova vakcina, u Kalamzuu u Mičigenu 19. februara, 2021. (Foto: Reuters)
Predsednik SAD Džo Bajden tokom obilaska fabrike u kojoj se proizvodi Fajzerova vakcina, u Kalamzuu u Mičigenu 19. februara, 2021. (Foto: Reuters)

SAD šalju kontingent od 35.100 vakcina protiv Kovida 19 na Kosovo ove nedelje, rekao je za Glas Amerike neimenovani zvaničnik Bele kuće, navodeći da se vakcine isporučuju kroz program Kovaks (COVAX) i da su deo plana SAD koje su se obavezale da igraju vodeću ulogu u borbi da se okonča pandemija širom sveta.

Doze koje će biti isporučene Kososvu su deo kupovine Fajzer vakcine u vrednosti od pola milijarde dolara, koju je ranije ovog leta obezbedila adminsitracija predsednika Džoa Bajdena.

Zvaničnik je rekao da naučni timovi i vlasti dve zemlje sarađuju kako bi osigurali brzu i efikasnu distribuciju vakcina na Kosovu.

"Ponosni smo da možemo da isporučimo ove bezbedne i efikasne vakcine narodu Kosova. Šaljemo ih ne da bismo dobili usluge ili ustupke. Naše vakcine ne dolaze sa skrivenim namerama, jedina svrha je da se spasu životi", dodao je zvaničnik Bele kuće.

Saopštenje o isporuci vakcine Kosovu dešava se u trenutku dok se ono suočava sa pogoršanjem situcija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, tokom 18 dana u avgustu registriovano je 12.276 novih slučajeva Kovida 19 što je mnogo više nego u poslednja tri meseca zajedno. Samo u sredu, vlasti Kosova potvrdile su 2.110 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka vakcinacije, na Kosovu je dato 662 hiljade doza, od čega je 215 hiljada građana primilo dve.

XS
SM
MD
LG