Linkovi

Kosovo: 888 novozaraženih, gotovo tri i po hiljade aktivnih slučajeva


Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdralvje, na Kosovu je trenutno 3.489 aktivnih slučajeva koronavirusa. U poslednja 24 sata registrovano je 888 novih slučajeva koronavirusa od 6.086 testiranih uzoraka, a jedna osoba je preminula od posledica Kovida-19.

U ovom periodu izlečeno je 38 pacijenata, a ukupan broj izlečenih od koronavirusa na Kosovu je 105.881.

Od početka epidemije na Kosovu je kod ukupno 111.644 osobe potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u poslednja 24 sata dato je 16.905 doza antikovid vakcine. Do danas je 174.001 građanin primio drugu dozu vakcine, dok je prema podacima ovog instituta, objavljenih na Fejsbuk stranici, broj onih koji su primili prvu dozu vakcine 346.746.

Foto: ARHIVA - Zdravstvena radnica priprema dozu Astra Zeneka vakcine u Prištini, 29. marta 2021.
Foto: ARHIVA - Zdravstvena radnica priprema dozu Astra Zeneka vakcine u Prištini, 29. marta 2021.

Udruženje gastronoma Kosova saopštilo je pre nekoliko dana nakon razgovora sa ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, da će od ove nedelje “zaposleni u ugostiteljstvu moći će da rade samo ako poseduju potvrdu o izvršenoj antikovid vakcinaciji”.

Navedeno je i da građani koji žele da koriste usluge kafića, restorana, noćnih klubova i plesnih sala - moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji, tj. da dokažu da su prošle bar dve nedelje od primanja prve doze antikovid vakcine.

Razlog za donošenje takve odluke, kako je navelo Udruženje gastronoma Kosova, jeste „povećanje broja novoobolelih na Kosovu i pretnja po javno zdravlje u vidu delta soja korona virusa“.

Međutim, iako je bilo očekivano, na današnjoj sednici Vlade Kosova nije bilo reči o novim merama za sprečavanje širenja koronavirusa.

Vlada je na današnjoj sednici odobrila predlog ministra finansija Hekurana Muratija o dodeli 15 miliona evra za nabavku lekova i vakcina protiv Kovida-19.

„Ovaj sporazum ima ukupnu vrednost od 15 miliona evra i nastavak je osnovnog sporazuma potpisanog 29. juna prošle godine, koji je imao za cilj da preduzme neophodne korake za odgovor na pandemiju Kovid-19. Finansijska sredstva namenjena su za podršku i distribuciju vakcina, kao i deo za osnovne lekove za kovid“, rekao je Murati.

XS
SM
MD
LG