Linkovi

Kovid u Srbiji: Sve više zaraženih povratnika sa letovanja, vakcinisana polovina populacije


Arhiva - Pripremljene doze vakcine protiv Kovida 19, proizvođača AstraZeneka, na vakcinalnom punktu u Lutonu, Engleska, 21. marta 2021.
Arhiva - Pripremljene doze vakcine protiv Kovida 19, proizvođača AstraZeneka, na vakcinalnom punktu u Lutonu, Engleska, 21. marta 2021.

Bbroj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji u povećanju je, a stručnjaci upozoravaju da delta soj polako potiskuje britanski soj virusa.

Brojevi upozoravaju da je četvrti talas pred nama, ističu lekari i dodaju da će na udaru biti nevakcinisani, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije, javlja RTS.

Najviše novih slučajeva u sredu zabeleženo u Beogradu – 148 zaraženih.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, rekla je za RTS da su podaci za veliku brigu jer iz relaksirane situacije u prethodnih šest nedelja, kada su imali po 40 pacijenata, sada brojevi vrtoglavo rastu.

"Imamo sve više ljude koji su se vratili sa letovanja, to su čitave porodice i koji naravno nisu vakcinisani. Među njima u jedinicama intenzivne nege imam sedmoro mladih ljudi ispod 40 godina života, a juče je jedan morao da bude intubiran", rekla je ona.

Naglasila je da u ovom talasu, najviše obolelih među mlađim nevakcinisanim muškarcima.

Polovina stanovništva vakcinisano

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je u četvrtak na svom Tviter nalogu da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva ili 2.705.458 osoba.

Surčin, Ćuprija, Preševo, Vršac i Prokuplje pridružili su se grupi od 58 lokalnih samouprava sa više od 50 odsto vakcinisanih, napisala je Brnabić. Svaka vakcinisana osoba jednako je veća bezbednost za sve nas, #VakcinišeSe, poručila je premiejrka na Tviteru.

Međutim, tokom posete Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, ona je kasnije izjavila da to nije dovoljno.

"Moramo bolje, a to što imamo sada nam daje bolju situaciju, pa tako ne raste drastično broj hospitalizovanih",rekla je.

Na pitanje šta će država raditi da poveća broj vakcinisanih, s posebno među školskom decom starijom od 12 godina, odgovorila je da država može samo da apeluje, moli i da se bori protiv lažnih vesti zbog kojih mlađi odbijaju da se vakcinišu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potvrdio je da je to ministarstvo uputilo dopis u kome se prosvetni radnici ohrabruju da se vakcinišu, i pozivaju da objasne roditeljima dece važnost vakcinacije.

"Vakcinacija je civilizacijska tekovina, i pomogla bi u tome da u septembru krenemo u školu na tradicionalan način, naravno imajući u vidu okolnosti" rekao je Ružić.

Bez kupovine novih vakcina, stiže Moderna

Brnabić je danas takođe izjavila da se ne planira nabavka novih vakcina protiv koronavirusa i istakla da ih ima dovoljno za vakcinaciju i za eventualnu "buster" dozu.

Brnabić je, prilikom posete Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, podsetila da će u Srbiju u četvrtom tromesečju ove godine stići i vakcina kompanije Moderna, preneo je FoNet.

Najavila je da će Srbija deo vakcina donirati zemljama kojima je takva pomoć potrebna, i istakla da se radi o "našim partnerima u Africi".

XS
SM
MD
LG