Linkovi

U Srbiji 983 novozaražena, lekari kažu da su potrebne nove mere


U Srbiji rade ugostiteljski objekti, održavaju se muzički festivali i masovna okupljanja su dozvoljena
U Srbiji rade ugostiteljski objekti, održavaju se muzički festivali i masovna okupljanja su dozvoljena

Zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji, iz Kriznog štaba se sve češće mogu čuti ocene da su potrebne nove restrikcije. U četvrtak su zvanično, registrovana 983 nova slučaja zaraze na 11.413 testiranih uzoraka. Umrla je jedna osoba. U bolnici su 823 pacijenta, na respiratorima 23.

Među posledjnima se oglasio i državni sekretrar u Minsitarstvu zdravlja Mirsad Đerlek koji je za RTS kazao da "država neće sedeti skrštenih ruku i čekati jesen sa ovim epidemiološkim merama", a da će jedna od prvih novih restrikcija biti "ograničavanje broja ljudi".

Na istoj liniji je i epidemiolog Predrag Kon koji upzorava da se naredne nedelje može očekivati četvorocifreni broj novozaraženih i da je "jasno da treba doneti ozbiljne restriktivne mere", prenosi Fonet.

U Srbiji trenutno ugostiteljski objekti u zatvorenom i otvorenom mogu da rade do 01h, dozvoljena je živa muzika, maloprodajni objekti rade bez ograničenja, masovna okupljanja su ograničena na 500 ljudi, a dozvoljeni su i muzički festivali na kojima ima više od 500 okupljenih, a te manifestacije održavaju se uz posebne uslove i dozvolu Kriznog štaba.

Kon kaže da će festivali koji su odobreni, biti održani, sa možda malo pojačanim restrikcijama, a da bi trebalo "krajnje zaoštriti noćni život, muziku, i da bi trebalo doći do restrikcije radnog vremena". Međutim, Kon priznaje da je to "krajnje nepopularno i sumnja da će biti doneto".

Krizni štab je mere relaksirao sredinom juna, iako nije bio ispunjen uslov od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, koji je tek nedavno dostignut.

Đerlek ocenjuje da se "zahuktava četvrti talas koronavirusa i da će se njegova snaga osetiti za nekoliko nedelja".

Upozorio je i da se povećava broj prijema u kovid bolnicama. Prema zvaničnim podacima, trenutno je hospitalizovano 797 osoba.

Đerlek kaže da je vakcinisano 50,4 odsto punoletnih, ali da to nije dovoljno, i naglasio je da je kod mladih vakcinacija i dalje na niskom nivou - oko 20,2 odsto.

Kako u Beogradu ide vakcinacija studenata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Virusolog Milanko Šekler pozvao je ljude da "uključe mozak" i da se vakcinišu, jer "je u susednoj Mađarskoj znatno manje zaraženih uz primenu istih vakcina".

On je za RTS podsetio da su sportisti na Olimpijskim igrama, čak njih 85 odsto, bili vakcinisani i da su postigli dobre rezultate. Za nevakcinisanih 15 odsto sportista, Šekler kažu da su iz afričkih zemalja koje i dalje nemaju vakcine.

Šekler je konstatovao da se povećava broj zaraženih zbog nepoštovanja mera i odbijanja vakcinacije, i založio se za pravila koja postoje u nekim zemljama - da ljudi mogu da ulaze u javne zatvorene prostore i okupljanja samo ako imaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom Kovidu.

XS
SM
MD
LG