Linkovi

Koje uredbe će Bajden doneti prvog dana na mestu predsednika?


Izabrani predsednik SAD Džo Bajden zvanično stupa na dužnost 20. januara
Izabrani predsednik SAD Džo Bajden zvanično stupa na dužnost 20. januara

Kada dođe na mesto predsednika SAD, Džozef Bajden planira da odmah ukine neke od najkontroverznijih odluka svog prethodnika Donalda Trampa, ali i da se bavi rešavanjem problema uzrokovanih pandemijom, saopštio je njegov šef kabineta Ron Klejn.

Prvog dana biće doneto 10 predsedničkih uredbi, za koje nije potrebna saglasnost Kongresa.

Posle inauguracije 20. januara, Bajden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podneti zahtev da se Amerika ponovo priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promenana, propisaće obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Biće i produžen moratorijum na otplatu studentskih kredita i kirija, kako bi se sprečilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

"Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu", piše u dopisu koji je Klejn poslao svojim saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bajdenove agende biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji vredan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Klejn je najavio i da će Bajden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Bajden će doneti uredbe koje se odnose na pandemiju -otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše oštetila.

Naredne nedelje, Bajden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica na granici SAD i Meksika.

Novoizabrani predsednici, tradicionalno, počinju sa donošenjem uredbi od prvog dana na dužnosti.

Isto je uradio i Tramp, mada su mnoge njegove uredbe osporene na sudu i stavljene van snage.

XS
SM
MD
LG