Linkovi

I Jutjub suspendovao Trampov kanal


Jutjub je među poslednjima ukinuo Trampov kanal

Mreža Jutjub saopštila je da je privremeno ugasila kanal američkog predsednika Donalda Trampa, jer je kršio pravila pozivima na nasilje, nedelju dana posle nereda koje su njegove pristalice izazvale na Kapitol hilu.

Onlajn platforme i društvene mreže se distanciraju od onih koji su podsticali ili učestvovali u nasilju u Vašingtonu 6. januara.

Jutjub je u narednih sedam dana, a možda i duže, onemougćio objavljivanje novih snimaka ili prenosa uživo na Trampovom kanalu, a takođe su obrisani i komentari ispod nekih od snimaka.

Odluku da ugasi Trampov kanal, Jutjub je doneo posle komentara koje je predsednik izneo na konferenciji za novinare u utorak, koja je bila uživo prenošena na Jutjubu.

Grupa organizacija za građanska prava je ranije najavila da će organizovati bojkot oglašivača na Jutjubu ako kompanija ne ugasi Trampov kanal.

Posle nereda na Kapitol hilu, Tviter je trajno suspendovao Trampov nalog, a potom je to učinio i Fejbsuk.

Trampove pristalice su se uglavnom okupljale na konzervativnoj društvenoj mreži Parler, međutim Gugl i Epl su tu aplikaciju uklonili iz svojih prodavnica, a potom je Parler sklonio i Amazon.

Parler je potom tužio Amazon.

Grupa Trampovih pristalica je 6. januara nasilno upala u Kongres, demolirala zgradu, sukobljavala se sa policijom, dok je trajala sednica o potvrđivanju pobede Džoa Bajdena.

Tramp je pre nereda, u govoru u kojem je tvrdio da je pokraden na izborima, pozvao svoje pristalice da marširaju do Kapitola, ali je kasnije osudio nasilje i pozvao ih da se raziđu. Stradalo je pet osoba.

XS
SM
MD
LG