Linkovi

Bajden predstavio novi paket pomoći, Amerikancima ček na 1.400 dolara


Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Kraljičnom teatru u Vilmingtonu, dok iza njega sedi novoizabrana potpredsednica Kamala Haris (Foto: AP)
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Kraljičnom teatru u Vilmingtonu, dok iza njega sedi novoizabrana potpredsednica Kamala Haris (Foto: AP)

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je predlog stimulativnog paketa, navodeći da su smele investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se koronbavirus stavio pod kontrolu.

Bajden je tokom 2020. vodio kampanju koja se zasnivala na obećanju da će pandemiju shvatiti ozbiljnije nego odlazeći predsednik Donald Tramp, a cilj paketa koji je predstavio jeste upravo da sa reči pređe na dela, tako što će osigurati priliv sredstava za odgovor na Kovid 19 i ekonomski oporavak.

"Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje", rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu. "Moramo da stupimo u akciju i to odmah", dodao je.

Paket pomoći obuhvata 415 milijardi dolara za podršku odgovoru na virus i distribuciju vakcina protiv Kovida 19, oko 1.000 milijardi za direktne isplate američkim domaćinstvima i blizu 440 milijardi za mala i srednja preduzeća i zajednice koje su posebno teško pogođene pandemijom.

Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara po osobi koje su Amerikanci dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiuguranje za nezaposlene takože bi se pov ećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra.

Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan biti paket pomoći , posle kojeg će uslediti još jedan sličan paket za nekoliko nedelja.

Prema Bajdenovom planu, moratorijumi na oduzimanje kuća i iseljavanje trebalo bi da se produže do septembra i obuhvate i sredstva za plaćanje stanarine i pomoć u plaćanju komunalija.

Novoizabrani predsednik takođe je pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi.

"Znam da sve ono što sam sad opisao nije jeftino, ali ukoliko to ne uradimo, koštaće nas i više", rekao je Bajden dodajući da ekonomisti, finansijske institucije i banke na Vol stritu podržavaju potrebu za stimulusom.

"Ukoliko investiramo sada - smelo, pametno, sa nepokolebljivim fokusom na američke radnike i porodice - ojačaćemo svoju ekonomiju, smanjiti nejednakost i povesti dugoročnu finansijsku stabilnost nacije najodrživijim putem", rekao je Bajden.

100 miliona vakcina u prvih 100 dana

Novoizabrani predsednik već je postavio cilj da se u prvih 100 dana nove administracije, posle 20. januara kada preuzima položaj, distribuira 100 miliona doza vakcine, a očekuje se da će njegov plan obuhvatiti i finansijaka sredstva kako bi se proširila kampanja vakcinacije.

"Biće to jedna od najtežih operacija koje smo ikada preduzeli kao nacija”, rekao je bajden u četvrtak uveče i dodao:

"Moraćemo da pomerimo nebo i zemlju da vakcinišemo više ljudi".

Vlada SAD potvrdila je dve različite vakcine za upotrebu u hitnim slučajevima. Obe zahtevaju dve doze i do sada je više od 10 miliona Amerikanaca dobilo prvu dozu.

Prethodni zakonski predlog o paketu pomoći za ugrožene koronavirusom, usvojen u decembru, kasnio je usled toga što zakonodavci nisu mogli da se dogovore koliko novca bi građani trebalo da dobiju.

Bajdenov ekonomski savetnik Brajan Dis izjavio je na događaju koji je u sredu organizovao Rojters da će predlog sadržati i pomoć za mala i srednja preduzeća.

Dis je dodao da će Bajden od Kongresa tražiti da se najpre fokusira na usvajanje ekonomskih stimulativnih mera, a onda radi na oblastima koje su važne za dugoročni ekonomski oporavak, kao što su zdravstvena zaštita i infrastruktura.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer izjavio je da će usvajanje paketa pomoći za pogođene pandemijom biti prioritet kada demokrate preuzmu kontrolu u tom telu.

Opoziv odlazećeg predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu u sredu preti da zgusne kalendar u Senatu, ali je Bajden je izrazio nadu da će Senat moći da napravi balans između takozvanog procesa "impičmenta" i drugih prioriteta.

Prvi američki predsednik u istoriji koji je dva puta opozvan suočava se sa suđenjem u senatu, posle Bajdenove inauguracije.

U SAD je do sada oko 385 hiljada ljudi stradalo od Kovida 19, a u poslednja dva meseca, zemlja se suočava sa najvećim porastom broja infekcija. Tokom prošle nedelje, svakodnevno je u proseku bilo novih 245 hiljada slučajeva zaraze i 3.300 smrtnih slučajeva. Hospitalizacije u vezi sa Kovidom 19 takođe su na rekordnom nivou.

XS
SM
MD
LG