Linkovi

Bajden nominovao dugogodišnje diplomate za vodeće funkcije u Stejt departmentu


Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru, 15. januar 2020.
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru, 15. januar 2020.

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nominovao je Vendi Šerman, bivšu diplomatkinju sa dugogodišnjim iskustvom i jednu od ključnih učesnica pregovora sa Iranom o nuklearnom sporazumu 2015. godine, za zamenicu državnog sekretara.

Takođe je nominovao Viktoriju Nuland, bivšu glavnu zvaničnicu Stejt departmenta zaduženu za Evropu, ambasadorku pri NATO-u i portparolku državnog sekretarijata, za podsekretarku za politička pitanja, što je u suštini treći po rangu američki diplomata.

Šerman je bila specijalna savetnica u Stejt departmentu od 1997. do 2001. godine, a u tom periodu je koordinisala i politiku za Severnu Koreju. Od 1993. do 1996. godine bila je pomoćnica državnog sekretara za zakonodavna pitanja.

Očekivalo se da potvrda nominacije Šerman za zamenicu državnog sekretara bude otežana u Senatu, s obzirom na to da je učestvovala u postizanju dogovora sa Iranom, kojem se oštro protive republikanci i pojedine demokrate.

Međutim, njena kandidatura će sada biti lakše potvrđena, s obzirom na to da demokrate preuzimaju kontrolu nad Senatom nakon izbora u Džordžiji 5. januara. Odlazeći predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma i uveo nove sankcije Iranu.

Šerman je trenutno profesorka na Univerzitetu Harvard i savetnica u Olbrajt Stonbridž grupi.

Nuland, bivša pomoćnica državnog sekretara za evropska pitanja za vreme Obamine administracije, bila je zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika SAD Dika Čejnija od 2003. do 2005. godine, a prethodno je bila šefica kabineta zamenika državnog sekretara od 1993. do 1996. godine.

Bajden je takođe nominovao svog dugogodišnje spoljnopolitičkog savetnika Brajana Mekeona za zamenika državnog sekretara za menadžment i resurse, dok je Boni Dženskins kandidatkinja za podsekretarku za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost.

Uzra Zeja je nominovana za podsekretarku za civilnu bezbednost, demokratiju i ljudska prava.

Filip Gordon, još jedan veteran Obamine i Klintonove administracije, imenovan je za zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost novoizabrane potpredsednice Kamale Haris.

Spoljnopolitički odbor Senata će u utorak održati pretres o potvrdi nominacije Entonija Blinkena za državnog sekretara.

XS
SM
MD
LG