Linkovi

Grupa novinara zahteva ostavku direktora Glasa Amerike


Državni sekretar SAD Majk Pompeo u razgovoru sa direktorom Glasa Amerike Robertom Rajlijem

Grupa od 26 novinara zahteva ostavku direktora Glasa Amerike (VOA) jer tvrde da je prekršio propis koji štiti Glas Amerike od političkih uticaja, što je kulminiralo promenom zaduženja reporterke koja izveštava iz Bele kuće.

U peticiji kojom se traže ostavke direktora VOA Roberta Rajlija i njegove zamenice Elizabet Robins navodi se da su prekršili kodeks Glasa Amerike time što su "dali besplatnu platformu za emitovanje" državnom sekretaru SAD Majku Pompeu, a onda reporterku Petsi Vidakusvaru, koja prati Belu kuću, smenili sa tog zaduženja pošto je Pompeu pokušala da postavi pitanje.

Nevladina organizacija za zaštitu uzbunjivača Projekat za odgovornu vladu (GAP), Kancelarija generalnog inspektora i Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma, saopštili su da potpisnike peticije treba smatrati uzbunjivačima koji uživaju određenu zaštitu.

Petsi Vidakusvara, koja za Glas Amerike radi od 2003, potvrdila je da više ne izveštava iz Bele kuće, a ta odluka je doneta samo nekoliko sati pošto je Pompeu htela da postavi pitanja u prisustvu Rajlija.

Pompeo je u svom govoru tokom gostovanja na Glasu Amerike hvalio direktora Agencije za globalne medije (krovne organizacije u kojoj je i VOA) Majkla Peka zbog promena koje je sproveo otkako je na njenom čelu. Takođe je pohvalio i novinare Glasa Amerike koji su izveštavali sa protesta u Hong Kongu. Među njima je i Petsi Vidakusvara, koja je dobila i nagradu za to.

Pošto je održao govor, Pompeu je Robert Rajli postavio nekoliko pitanja, među kojima nisu bila ona o aktuelnim događajima u SAD i neredima na Kapitol hilu.

To je pokušala da pita Petsi Vidakusvara, kada je Pompeo izlazio iz zgrade. Međutim, na to je reagovao Rajli i kritikovao Vidakusvaru, rekavši da nema dozvolu za postavljanje pitanja.

Na to je reagovala grupa novinara VOA zahtevajući ostavku Rajlija i njegove zamenice.

"Naš posao kao novinara je da tragamo za istinom, da postavljamo pitanja i onda kada su teška i nezgodna. Pošto gospodin Rajli nije ispunio dužnost, to je pokušala Petsi Vidakusvara koja izveštava iz Bele kuće", navodi se u dopisu grupe novinara.

Takođe se kritikuje što je "naprasno i bez obrazloženja" sa mesta direktorke centralne informativne redakcije VOA smenjena Jolanda Lopez i premeštena na drugu poziciju. Nju je zamenio Luis Ramirez, urednik spoljnopolitičke redakcije, koji je u Glasu Amerike 21 godinu.

Direktori VOA imaju pravo da menjaju zaduženja zaposlenima u skladu sa svojom procenom.

To što je Vidakusvara sklonjena sa pozicije izveštača iz Bele kuće, kritikovali su članovi kongresnog Odbora za spoljne poslove, republikanac iz Teksasa Majkl Mekol i demokrata iz Njujorka Gregori Miks.

"Ironično je što je sekretar Pompeo hvalio Glas Amerike zbog borbe sa stranom propagandom, dok ga je istovremeno koristio za sopstvenu propagandu. Pompeo je novinare VOA držao kao publiku, a pitanja su bila dozvoljena samo onima koje je postavila ova administracija", piše u saopštenju Miksa, novog predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove.

Podseća se i da je Majkl Pek već pod lupom zbog pokušaja da ukine uređivačku nezavisnost Glasa Amerike, te da odluka da se promeni izveštač iz Bele kuće "daje municiju autoritarnim liderima i umanjuje mogućnost Amerike da promoviše slobodu govora".

Pek je ranije negirao da se meša u uređivačku politiku, već je rekao da pokušava da reši dugoročne probleme - među kojima su i navodni propusti u bezbednosnoj proveri zaposlenih.

U intervju za podkast Epok tajmsa u decembru 2020. Pek je ispričao da želi da se pozabavi oblastima u kojima Agencija nije ispunjavala svoju misiju, kao što je objektivno izveštavanje, objašnjavanje inostranoj publici šta su američke vrednosti i prenošenje viđenja administracije.

Pravni zastupnik Petsi Vidakusvare i drugih zaposlenih u Agenciji za globalne medije i VOA, Teodor Butrus, optužio je Rajlija, Peka i Pompea da su "izvrnuli ruglu Prvi amandman i slobodu medija".

Butrus je ocenio da je promena zaduženja Vidakusvare "nezakonita i neustavna" i pozvao Rajlija da je smesta vrati na staru poziciju.

I Stiven Herman koji za VOA prati Belu kuću, imao je probleme otkako je Pek došao na čelo Agencije. U odvojenoj tužbi, advokati navode da su Pekovi saradnici "pravili Hermanov dosije" sa namerom da ga sklone iz Bele kuće. U tom slučaju, sud je zabranio Peku da se direktno meša u uređivačku politiku i da se istražuje stalno zaposlene,

Projekat za odgovornu vladu je takođe konstatovao da je promena mesta Vidakusvare loša odluka nadležnih. Vidakusvara je prebačena u Indonežanski servis VOA. To je saznala tako što je bila u zajedničkom imejlu, navodi se u saopštenju GAP.

XS
SM
MD
LG