Linkovi

Tramp putuje u posetu južnoj granici SAD


Arhiva - Pripadnik granične patrole ispred zamenjenog dela granične baijere, 24. septembra 2020.
Arhiva - Pripadnik granične patrole ispred zamenjenog dela granične baijere, 24. septembra 2020.

Američki predsednik Donald Tramp putuje u utorak u južni grad Alamo u Teksasu, nedaleko od granice SAD i Meksika, gde će, kako se očekuje, iskoristiti jedan od svojih poslednjih dana na funkciji da istakne napore svoje administracije na suzbijanju ilegalne imigracije.

To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošle srede kada je u govoru pristalicama rekao da su predsednički izbori pokradeni i kada ih je pozvao da se "bore" prije nego što su napali američki Kapitol.

Njegova poseta Teksasu dolazi u trenutku kada Predstavnički dom sa većinskim demokratama nastoji da ga ukloni sa funkcije.

Imigracija je bila glavni fokus Trampove kampanje za predsednika 2016. godine, uz njegove česte pozive da se izgradi zid duž američko-meksičke granice.

Tokm njegovog mandata koji treba da se završi 20. januara, njegova administracija nadgledala je izgradnju oko 725 kilometara graničnog zida.

Najvećim delom, ta konstrukcija zamenila je postojeće manje barijere duž granice.

Poseta dolazi i dan nakon što je Trampov vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulfa iznenada podneo ostavku.

Uoči Trampovog putovanja u Alamo, Južni centar za siromaštvo pozvao je da se poseta otkaže, rekavši da će to "samo dodatno naštetiti i izazvati još nasilja".

"Godinama su se zajednice na granici opirale fanatičnom programu ove administracije. Upravo ove zajednice, od San Diega do Brovnsvila, bile su podvrgnute nesavesnom nasilju koje je rasplamsala predsednikova antimigrantska retorika i ksenofobična politika", rekao je Efren Olivares, zamenik pravnog direktora SPLC-ovog Projekta imigrantske pravde.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG