Linkovi

Majk Pompeo odbacio kritike na račun izvršnog direktora Agencije za globalne medije SAD


Državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru sa direktorom Glasa Amerike Robertom Rajlijem (Foto: VOA)
Državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru sa direktorom Glasa Amerike Robertom Rajlijem (Foto: VOA)

Američki državni sekretar Majk Pompeo branio je rukovodstvo američke Agencije za globalne medije (USAGM) od kritika da njen izvršni direktor pokušava da je transformiše u sredstvo za propagandu.

U govoru održanom u vašingtonskom sedištu Glasa Amerike, jednoj od medijskih mreža Agencije za globalne medije, odlazeći državni sekretar rekao je da Trampova administracija, kako se izrazio, želi da preorijentiše misiju Glasa Amerike i, kako je ukazao, depolitizuje ono što se tamo dešava.

Pompeo je najviši zvaničnik Trampove administracije koji je govorio u odbranu USAGM, pošto su republikanski i demokratski članovi Kongresa, medijski stručnjaci i nezavisni novinari kritikovali poteze koje je povlačio Majkl Pek, izvršni direktor koji je funkciju došao jer ga je nominovao Donald Tramp, a potvrdio Senat.

Pompeo je ponovio tvrdnje Majkla Peka da Glas Amerike nije adekvatno reagovao na probleme u oblasti bezbednosti i da ne deluje u skladu sa svojom misijom.

Takođe, osvrnuo se i na ranije navode Majkla Peka da je potrebno rešiti bezbednosne izazove u agenciji – dodavši da je izvršni direktor bio u pravu kada je prekinuo sa, kako se izrazio, "štancovanjem" J-1 viza za strane državljane.

Inače, USAGM je u junu najavila da će sprovesti reviziju specijalnih dozvola za rad stranim novnarima, razmatrajući slučaj po slučaj, što je za posledicu imalo gubitak zaposlenja i prava da žive u Sjedinjenim Državama - pošto im nisu produžena radna i boravišna viza.

Glas Amerike, nezavisna medijska agencija čiji rad nadzire Agencija za Globalne medije (USAGM) priprema i emituje program na 47 jezika. U radu se oslanja na novinare koji, osim jezika regiona o kome izveštavaju, poznaju i unutrašnje prilike. Međutim, Glas Amerike je prilikom angažovanja osoblja, u okviru programa razmene na osnovu J-1 vize, sada u obavezi da dokaže da među američkim državljanima ili nosiocima zelene karte nije našao adekvatnog kandidata.

Članovi Kongresa, organizacije za zaštitu prava, poput Odbora reportera za slobodu medija (RCFP) osudili su Pekovu odluku da ne obnavlja J-1 vize, ističući da takva praksa predstavlja rizik za međunarodne novinare koji su primorani da se vrate u zemlje porekla koje su za njih često neprijateljsko okruženje.

Kritike i reakcije zbog prenosa gostovanja

Takođe, Pompeo je u govoru kritikovao grupu novinara Glasa Amerike koja se usprotivila da se njegovo gostovanje prenosi uživo.

U pismu, čiji su potpisnici grupa uzbunjivača organizacije pod nazivom Projekat odgovornosti vlasti (Government Accountability Project), istaknuto je da prenošenje Pompeovog obraćanja narušava zakone, pravila i principe Glasa Amerike.

Prenošenje govora državnog sekretara o temama na koje se osvrnuo treba sagledati u pravom svetlu: radi se o upotrebi Glasa Amerike za širenje političke propagande tokom poslednjih dana Trampove administracije”, ukazano je u pismu.

Pompeo je, s druge strane, pismo uporedio sa, kako se izrazio, cenzurom, prenaglašenim isticanjem zahteva za jednakost i zastupljenost manjinskih grupa (wokeism), političkom korektnošću kao i kulturom koja, kako je primetio, podrazumeva suspenzije na društvenim mrežama i u univerzitetskim kampusima.

"Odatle se upućuju pozivi da se grupama, koje se označavaju ekstremnim ili netolerantnim, uskraćuje prostor. Sve upućuje na jedno - autoritarnost se zataškava kao moralna pravednost“, rekao je Pompeo.

Dejvid Sajd, viši savetnik u organizaciji “Projekat odgovornosti vlasti” osporio je Pompeove tvrdnje.

Ovde se ne radi o cenzuri ili prenaglašavanjem prava manjinskih grupa. Reč je o poštovanju zakona. Optužbe da su zaposleni Glasa Amerke pokušavali da cenzurišu govor državnog sekretara su smešne. Izražene zabrinutosti direktno su povezane sa uređivačkom nezavisnošću”, rekao je Sajd koji je Majklu Peku poslao pismo u ime uzbunjivača.

Brus Braun, izvršni direktor Odbora reportera za slobodu medija (RCFP), podržao je to stanovište rekavši i da uređivačka autonomija ne bi smela da bude usklađena sa interesima bilo koje nacije, uključujući i američku.

Državni sekretar Pompeo govorio je u Glasu Amerike nešto više od nedelju dana pre nego što nova američka administracija treb a da preuzme dužnost. Tokom predizborne kampanje, portparol tadašnjeg kandidata Džozefa Bajdena, koji će biti inaugurisan 20. januara, rekao je da će izabrani predsednik smeniti sa funkcije aktuelnog izvršnog direktora američke Agencije za globalne medije (USAGM) Majkla Peka.

XS
SM
MD
LG