Linkovi

Bajden planira da imenuje Vilijama Bernsa za direktora CIA


ARHIVA - Vilijam Berns u julu 2019. godine (Foto: Reuters)
ARHIVA - Vilijam Berns u julu 2019. godine (Foto: Reuters)

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden objavio je da će nominovati iskusnog diplomatu Vilijama Bernsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).

U saopštenju, objavljenom u ponedeljak, Bajdenov tranzicioni tim naveo je da je Berns proveo 33 godine u Stejt departmentu i da je služio i pod republikanskim i pod demokratskim predsednicima.

Berns je bio ambasador u Jordanu za vreme administracije Bila Klintona, zatim ambasador u Rusiji, za vreme predsednika Džordža Buša mlađeg.

Predsednik Barak Obama imenovao je 64-godišnjeg diplomatu za zamenika državnog sekretara 2011, a Berns se tri godine kasnije penzionisao i preuzeo položaj predsednika Kernegijeve zadužbine za međunarodni mir.

U saopštenju, novoizabrani predsednik Bajden naveo je da Bernsovo dvostranačko iskustvo osigurava da će on doprineti “apolitičkom pristupu i perspektivi u vezi sa obaveštajnim podacima, što će sačuvati bezbednost Amerike.

“Američki narod će mirno spavati sa njim kao našim narednim direktorom CIA”, poručio je Bajden.

Ambasador Berns primio je tri predsedničke nagrade za izuzetnu službu i najviša civilna priznanja Pentagona i američke obaveštajne zajednice. Studirao je istoriju na Lasal univerzitetu u Filadelfiji, dok je magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Oksfordu, gde je studirao zahvaljujući Maršalovoj stipendiji.

XS
SM
MD
LG