Linkovi

Još jedna tužba Trampove kampanje zbog izbora, novi porazi na sudovima


Arhiva - Pristalice Donalda Trampa nose njegov poster u prirodnoj veličini tokom protesta u Atlanti, Džordžija.
Arhiva - Pristalice Donalda Trampa nose njegov poster u prirodnoj veličini tokom protesta u Atlanti, Džordžija.

Kampanja Donalda Trampa saopštila je da je u petak pokrenula tužbu pred državnim sudom u Džordžiji nastojeći da poništi tamošnje rezultate predsedničkih izbora, što je najnoviji u nizu pravnih pokušaja da se Trampov poraz pretvori u pobedu. Tužbe do sada nisu imale nikakvog uspeha na sudovima.

Kampanja je saopštila da će nova tužba sadržati izjave stanovnika Džordžije date pod zakletvom u kojima se iznose tvrdnje o prevari.

Državni sekretar Džordžije Brad Rafensperger, inače republikanac kao i Tramp, i drugi državni zvaničnici više puta su rekli da nisu pronašli dokaze o široko rasprostranjenoj prevari na izborima 3. novembra na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden.

Trampov tim i pojedinci koji ga podržavaju pretrpeli su niz poraza na sudovima širom zemlje, uključujući i slučajeve pokrenute u Nevadi i Viskonsinu, kada su tražili dozvolu suda da se ponište izborni rezultati u tim državama.

Izabrani predsednik Bajden pobedio je na izborima sa osvojenih 306 glasova elektora, od potrebnih 270, naspam Trampovih 232.

Okružni sudija u Nevadi odbacio je u petak slučaj koji su pokrenuli potencijalni republikanski predsednički elektori i rekao da moraju da plate sudske troškove optuženih nakon što nisu "ispunili svoju obavezu da pruže verodostojne i relevantne dokaze koji potkrepljuju" bilo koju od tvrdnji iznetih u tužbi.

Vrhovni sud u Viskonsinu odbio je, presudom 4 prema 3, zahtev da poništi izborni rezultat u toj državi i otvori put državnoj skupštini da sama izabere 10 predsedničkih elektora iz Viskonsina.

"Čini se da bi takav potez bez presedana u američkoj istoriji", napisao je sudija Vrhovnog suda u Viskonsinu Brajan Hejdždron obrazlažući većinsku odluku četvoro sudija.

Trampova kampanja potrošila je skoro devet miliona dolara na neuspešne pokušaje da poništi rezultate izbora, uključujući skoro 2,3 miliona dolara koliko je plaćeno advokatima i konsultantima.

Kampanja i Republikanski nacionalni komitet prikupili su najmanje 207,5 miliona američkih dolara od dana izbora, od čega je najviše dobijeno traženjem donacija za "Zvanični izborni fond za odbranu".

Sitnim slovima jasno je pisalo da će veći deo novca otići na druge prioritete kroz Trampov novi komitet za političku akciju, što bi moglo da pokrene njegove buduće političke aktivnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG