Linkovi

Bajden predstavio tim za nacionalnu bezbednost: "Amerika se vraća" kao globalni lider


Novoizabrani predsednik Džo Bajden predstavio je prve članove svog kabineta. S leva na desno: Linda Tomas Grinfild, Evril Hejns, Alehandro Majorkas, Entoni Blinken i Džon Keri.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden predstavio je prve članove svog kabineta. S leva na desno: Linda Tomas Grinfild, Evril Hejns, Alehandro Majorkas, Entoni Blinken i Džon Keri.

Proglasivši "Amerika se vratila", novoizabrani predsednik Džo Bajden predstavio je svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbednost i pokazao da sledi zaokret u odnosu na politiku "Amerika na prvom mestu" iz Trampove ere.

U spoljnoj politici i bezbednosti, Bajden će se oslanjati na eksperte iz demokratskog establišmenta. svoje kandidate za članove tima za nacionalnu bezbednost. Njegovi vašingtonski "veterani" svi imaju veze sa administracijom bivšeg predsednika Obame dok novoizabrani predsednik nastoji da uputi jasnu poruku o svojoj želji da uspostavi predvidljiviji angžman Sjedinjenih Država na globalnoj sceni, prenosi AP.

Predstavljajući svoje saradnike, Bajden je izneo viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu.

“Reč je o timu koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da predvodi svet, a ne da se iz njega povlači", poručio je novoizabrani predsednik.

Novoizabrani predsednik i potpredsednica, Džo Bajden i Kamala Haris, predstavljaju tim za nacionalnu bezbednost u Vilmingtonu, u Delaveru, 24. novembar 2020.
Novoizabrani predsednik i potpredsednica, Džo Bajden i Kamala Haris, predstavljaju tim za nacionalnu bezbednost u Vilmingtonu, u Delaveru, 24. novembar 2020.

Dodao je da je tokom telefonskih razgovora sa svetskim liderima bio iznenađen "koliko oni očekuju da Sjedinjene Države ponovo zauzmu ulogu istorijskog lidera u Pacifiku, Atlantiku, širom sveta".

Novoizabrana potpredsednica Kamala Haris je poručila: "Moramo da ponovo sastavimo i obnovimo američke saveze, obnovimo i osnažimo institucije zadužene za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku koje brinu o našoj bezbednosti, promovišemo interese naše zemlje i suprostavimo se egzistencijalnoj pretnji klimatskih promena koja nas sve ugrožava".

"Želim da vam kažem: Amerika se vratila. Multilateralizam se vratio. Diplomatija se vratila", naglasila je kandidatkinja za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Bajden je izjavio da Amerika neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima. Takođe je ocenio da će njegov izbor Entonija Blinkena za novog državnog sekretara obnoviti moral u Stejt departmentu i poverenje u njega.

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda. Njegove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021. Novoizabrani predsednik izrazio je nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Međutim, pojedini republikanski senatori, koji još nisu priznali Bajdenovu pobedu, već su kritikovali njegove kandidate.

Senator Marko Rubio, jedan od vodećih članova Odbora za spoljnopolitičke odnose koji razmatra kandidate za Stejt department, tvitovao je da će Bajdenovi članovi kabineta "pristojno i uredno brinuti o propadanju Amerike".

Ko je ko u novoj administraciji

Entoni Blinken, državni sekretar

Blinken (58) je bio zamenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savet za nacionalnu bezbednost Klintonove administracije.

Entoni Blinken
Entoni Blinken

Takođe je bio direktor osoblja Odbora za spoljne poslove u Senatu kada je njime predsedavao Bajden, da bi kasnije bio njegov spoljnopolitički savetnik.

Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost

Majorkas (60) je bivši zamenik sekretara za nacionalnu bezbednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mesto sekretara za unutrašnju bezbednost. Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dete političkih izbeglica.

Alehandro Majorkas
Alehandro Majorkas

Kao advokat se priključio Obaminoj administraciji 2009. i postao direktor Agencije za državljanstvo i imigraciju, gde je primenjivao program za decu imigrante koja su dovedena u SAD (DACA) i bila zaštićena od deportacije.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka u UN

Tomas Grinfild je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta. Bila je najviši diplomata za Afriku za vreme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017.

Linda Tomas Grinfild
Linda Tomas Grinfild

Posle odlaska iz administracije, prešla je da radi za globalnu stratešku kompaniju nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Džon Keri, specijalni izaslanik za klimu

Keri je poznata figura u politici i Demokratskoj partiji: bivši državni sekretar u Obaminoj administraciji, senator iz Masačusetsa 25 godina i demokratski predsednički kandidat 2004.

Džon Keri
Džon Keri

Specijalni izaslanik za klimatske promene neće biti deo novog kabineta, ali će Keri biti član Saveta za nacionalnu bezbednost i to će biti prvi put da Savet ima izaslanika za klimatske promene. Keri je imenovanje objavio na Tviteru uz poruku da će "Amerika uskoro imati vladu koja klimatsku krizu tretira kao pitanje nacionalne bezbednosti - što i jeste".

Evril Hejns, direktorka bezbednosnih službi

Hejns (51) je bivša zamenica direktora CIA-e i bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji. Prva je žena nominovana da vodi američke obaveštajne službe. Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove i kada je njime predsedavao.

Evril Hejns
Evril Hejns

Pošto je napustila Obaminu administraciju 2017. radila je na Univerzitetu Kolumbija.

Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost

Saliven je bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamenik šefa kabineta Hilari Klinton.

Džejk Saliven
Džejk Saliven

Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savetnika za nacionlanu bezbednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

“Nema vremena za gubljenje kada je reč o našoj nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici. Potreban mi je tim koji će od prvog dana biti sposoban da mi pomogne da se domognemo mesta u čelu stola, okupimo svet kako bismo se suočili sa najvećim izazovima i pospešili bezbednost, napredak i vrednosti", ukazao je Bajden.

Prema medijskim izveštajima, bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen biće kandidatkinja za sekretarku za finansije. Jelen bi bila prva žena na tom položaju.

XS
SM
MD
LG