Linkovi

Pensilvanija i Nevada formalno potvrdile Bajdenovu pobedu


ARHIVA - Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden, (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden, (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Pensilvanija je potvrdila rezultate predsedničkih izbora, održane 3. novembra, čime je okončala proces proglašenja demokrate Džoa Bajdena za pobednika u toj državi, saopštio je u utorak guverner Tom Vulf.

"Državni sekretarijat danas je potvrdio rezultate izbora u Pensilvaniji za predsednika i potpredsednicu Sjedinjenih Država. Kao što federalni zakon nalaže, potpisao sam Potvrdu o izboru elektora koji će glasati za Džoa Bajdena i Kamalu Haris", tvitovao je Vulf.

To znači da će 20 elektorskih glasova, koliko pripada Pensilvaniji, zvanično biti dodeljeno Bajdenu. Ta grupa elektora je mešavina izabranih demokrata, stranačkih aktivista i dugogodišnjih Bajdenovih pristalica, a sastaće se u državnoj skupštini 14. decembra.

Među njima je predsednica Demokratske partije u Pensilvaniji, Nensi Paton Mils, koja je izrazila zadovoljstvo što je Pensilvanija "država koja je omogućila Bajdenu da pobedi."

Pobeda Džoa Bajdena u toj državi dala mu je 20 elektorskih glasova čime je prešao prag od 270 glasova potrebnih za pobedu, što je navelo Asosijejted Pres da ga proglasi novoizabranim predsednikom četiri dana posle izbora. Bajden je ukupno prikupio 306 elektorskih glasova naspram Trampovih 232.

Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232
Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232

Prema rezultatima iz Pensilvanije, Bajden i Haris imaju 3,46 miliona glasova, Tramp i potpredsednik Majk Pens imaju 3,38 miliona a libertarijanka Džo Džorgensen ima 79.000 glasova.

Demokratska državna sekretarka Keti Bukvar objavila je saopštenje u kome je državne izborne zvaničnike i radnike na biralištima nazvala "pravim herojima naše demokratije."

Pensilvanija je bila u centru Trampovog neuspešnog pravnog pokušaja da poništi izborne rezultate a njegovi advokati su osporavali pravila brojanja glasova i izborne procedure pojedinačnih okruga. Federalni sudija u subotu je zadao udarac Trampovoj kampanji odbacujući tužbu za koju je rekao da joj "nedostaju dokazi i nudi nategnute pravne argumente bez vrednosti, i spekulativne optužbe."

U Nevadi, Vrhovni sud ozvaničio je u utorak Bajdenovu pobedu u toj državi, nakon što je odobrio konačne rezultate izbora. Bajden je u Nevadi osvojio 6 glasova elektora, koji će se sastati 14. decembra u prestonici Karson Sitiju.

Prethodno su, u ponedeljak, izborni zvaničnici Mičigena potvrdili Bajdenovu pobedu na predsedničkim izborima u toj američkoj državi.

U ponedeljak je i formalno počeo proces prenosa vlasti na buduću Bajdenovu administraciju, nakon što je Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za taj proces, konstatovala da je Bajden očigledni pobednik predsedničkih izbora.

Aktuelni predsednik Donald Tramp dao je zeleno svetlo za koordinaciju Bajdenovog tima i federalnih agencija uoči inauguracije 20. januara, ali i dalje odbija da prizna poraz i obećava da će nastaviti da se bori.

Američke države imaju rok do 8. decembra da potvrde rezultate izbora, nakon čega će 14. decembra glasati Elektorski koledž. Rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG