Linkovi

Arizona i zvanično potvrdila Bajdenovu pobedu


ARHIVA - Brojanje glasova u Arizoni (Foto: Rojters/Jim Urquhart)
ARHIVA - Brojanje glasova u Arizoni (Foto: Rojters/Jim Urquhart)

Zvaničnici Arizone u ponedeljak su potvrdili rezultate izbora u toj državi i tako ozvaničili tesnu pobedu demokrate Džo Bajdena nad aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, čiji advokati i dalje iznose neosnovane tvrdnje o krađi tokom prebrojavanja glasova.

Državna sekretarka, iz Demokratske stranke, Kejti Hobs, potvrdila je rezultate u prisustvu guverenera Daga Dusija i glavnog tužioca Marka Brnovića, koji su obojica republikanci, i glavnog sudije Vrhovnog suda Arizone Roberta Bratinela.

Bajden je tek drugi demokrata koji je pobedio u Arizoni u poslednjih 70 godina. Prema konačnim rezultatima izbora, osvojio je 10.457 ili 0,3 odsto glasova više od Trampa, od ukupno gotovo 3,4 miliona. Demokratski elektori, njih 11, sastaće se 14. decembra da bi formalno dodelili elektorske glasove Bajdenu.

Tužbe, kojim su Trampov izborni štab i njegove pristalice pokušale da ospore izborne rezultate, bile su uglavnom neuspešne dok Tramp i dalje iznosi neosnovane optužbe o izbornoj prevari i odbija da prizna poraz.

Nema dokaza o rasprostranjem nepravilnostima tokom izbora, a izborni zvaničnici iz obe stranke javno su saopštili da je glasanje proteklo bez problema, dok su međunarodni posmatrači potvrdili da nije bilo ozbiljnih neregularnosti, podseća AP.

Sudija u Finiksu je prošle nedelje odbacio pokušaj Republikanske stranke Arizone da odloži potvrdu izbornih rezultat u okrugu Marikopa, kao i tužbu kojom se tražilo ponovno prebrojavanje dela glasova.

U međuvremenu, Trampovi advokati Rudi Đulijani i Džena Elis su u hotelu u Finiksu organizovali sastanak na kojem su izneli tvrdnje o nepravilnostima tokom brojanja glasova u Arizoni. Međutim, nisu izneli dokaze za tvrdnje o rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Na sastanku, koji bi trebalo da traje nekoliko sati, učestvuje devet republikanskih članova državne skupštine.

Potvrda rezultata omogućila je demokrati Marku Keliju da zauzme mesto u Senatu, posle vanrednih izbora za popunjavanje položaja upražnjenog posle smrti senatora Džona Mekejna 2018. godine. Keli bi u sredu trebalo da položi zakletvu u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG