Linkovi

Bajden se obratio naciji pred praznik: U ratu smo sa virusom, ne jedni sa drugima


Novoizabrani predsednik Džo Bajden obraća se javnosti iz teatra Kvin u Vilmingtonu u Delaveru, 25. novembra 2020.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden obraća se javnosti iz teatra Kvin u Vilmingtonu u Delaveru, 25. novembra 2020.

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden obratio se Amerikancima pred Dan zahvalnosti, pozivajući na jedinstvo nacije, u borbi protiv koronavirusa ali i mimo toga, i izražavajući nadu da će "sumornu sezonu podela" zameniti doba jedinstva.

"Znam da je naša zemlja umorna od borbe. Moramo da imamo u vidu da smo u ratu sa virusom, ne jedni sa drugima. Ne jedni sa drugima. Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo ... svi smo u ovome zajedno."

Pozivajući građane da praznik provedu u najužem krugu porodice ili prijatelja, bez putovanja i većih okupljanja, rekao je da će on i njegova supruga Džil slaviti Dan zahvalnosti samo sa ćerkom i zetom, dok će ostatak porodice takođe slaviti u malim grupama. "Verujem da zaslužujete da čujete istinu od svog predsednika. Moramo da zaustavimo širenje virusa. Dugujemo to lekarima i bolničarkama i radnicima u prvim borbenim redovima. Dugujemo to svojim sugrađanima", poručio je Bajden.

Dan zahvalnosti je praznik kada se milioni Amerikanaca obično okupljaju sa porodicom a mnogi putuju avionom da bi to učinili. Ove godine, imajući u vidu infekcije Kovida 19 koje haraju širom zemlje, savezna vlada je pozvala ljude da ostanu kod kuće.

"Znam da možemo da pobedimo ovaj virus, i hoćemo", dodao je Bajden koji je priznao da su Amerikanci umorni od pandemije. "Život će se vratiti u normalu, obećavam vam. Ovo neće trajati zauvek."

Novoizabrani predsednik takođe je govorio o nedavnim izborima, rekavši da Amerikanci ove godine takođe treba da budu zahvalni "na samoj demokratiji", nakon što su u rekordnom broju izašli na izbore u vreme pandemije. "Naša demokratija je ove godine bila na probi. A ono što smo saznali je da su građani ove nacije bili na nivou zadatka", poručio je Bajden.

U utorak je Bajden izjavio da su Sjedinjene Države "spremne da vode svet, a ne da se povlače iz njega", nagoveštavajući oštar otklon od politike odlazećeg predsednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" tokom poslednje četiri godine.

Dok se priprema za preuzimanje funkcije 20. januara, Bajden je rekao da je zemlja "spremna da se suprotstavi našim protivnicima, a ne da odbija naše saveznike. I spremni da se založimo za naše vrednosti".

Iz svog tranzicionog centra u rodnom gradu Vilmingtonu, Delaver, izabrani predsednik predstavio je svoje najviše zvaničnike za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

"Oni oličavaju moje osnovno uverenje da je Amerika najjača kada radi sa saveznicima", rekao je. "Tako mi zaista čuvamo Ameriku bez uplitanja u bespotrebne vojne sukobe, a naše protivnike pod kontrolom i teroriste na bezbednoj udaljenosti".

Bajdenovi odabiri, možda posebno Entonija Blinkena za državnog sekretara, odražavaju globalističko gledište koje se potpuno razlikuje od stava Trampove administracije.

Tokom vladavine Trampa, Sjedinjene Države su se često sukobljavale sa dugogodišnjim zapadnim saveznicima, dok je američki lider izgledao lagodno sa autokratama kao što su ruski predsednik Vladimir Putin, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i severnokorejski lider Kim Džong Un.

Bajden je rekao: "Amerika ne predvodi samo primerom svoje moći, već snagom našeg svog primera".

Rekao je da zvaničnici koje je imenovao "neće samo popravljati, već će ponovo osmisliti američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost za sledeću generaciju. I oni će mi reći šta ja treba da znam, a ne ono što želim da znam".

Sa druge strane, predsednik Donald Tramp nastavlja svoje dalekometne pokušaje da ospori Bajdenovu pobedu na izborima 3. novembra.

U ponedeljak uveče, Tramp je prećutao to što je njegova administracija iznela "konstataciju" da je Bajden najverovatniji pobednik, čime je omogućio Bajdenovoj tranziciji da ide napred.

Ali on nije priznao poraz i nastavlja da vodi tužbe osporavajući ishod izbora.

XS
SM
MD
LG