Linkovi

Objavljena imena kandidata za članove Bajdenove predsedničke administracije


Fotografije nekih od nominovanih članova buduće predsedničke administracije (Foto: Tviter profil kampanje Bajden-Haris)

Tranzicioni tim Bajden-Haris objavio je spisak nominovanih saradnika izabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena. Uprkos tome što se objava liste očekivala u utorak - zvanično je saopšteno da je Bajden imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savetnika i bivšeg zamenika državnog sekretara u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara.

Džozef Bajden je, uoči objave imena nominovanih kandidata poručio je da više nema vremena za gubljenje u oblastima bezbednosti i spoljne politike.

"Potreban mi je tim koji će od prvog dana biti sposoban da mi pomogne da se domognemo mesta u čelu stola, okupimo svet kako bismo se suočili sa najvećim izazovima i pospešili bezbednost, napredak i vrednosti", ukazao je Bajden.

Ovo je srž tog tima“, istakao je izabrani predsednik.

Ovi pojedinci su iskusni, osetili su teret krize - skloni su inovativnom pistupu i upotrebi mašte. Njihovim dostignućima u diplomatiji nije jednostavno parirati - ali istovremeno iskazuju pristup da se izazovima novog vremena ne može parirati starim načinom razmišljanja i nepromenjenim navikama. Zbog toga sam ih izabrao", istakao je Bajden.

Ukoliko bi bio potvrđen, pedeset osmogodišnji Blinken, bio bi vodeći diplomata u pokušajima Bajdenove administracije za drugačijim odnosom Sjedinjenih Država sa svetskim državama poredeći spoljnopolitički kurs administracije aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

"U poslednjih petnaest sati preplavljen sam porukama svojih prijatelja. Počastvovan sam što mogu da objavim da sam zvanično nominovan da obavljam funkciju državnog sekretara. Ukoliko nomnacija bude potvrđena - tu misiju obavljaću punog srca", napisao je na Tviteru Entoni Blinken.

On je u septembarskom intervjuu agenciji Asošijeted pres primetio da je, kako se izrazio, demokratija u svetu u fazi povlačenja.

Nažalost to se dešava i kod kuće, jer predsednik u institucijama primenjuje svoje vrednosti i postavlja svoje ljude. Džo Bajden zna ko su naši prijatelji i oni su svesni toga. Kao i naši protivnici. Ta razlika bi se osetila od prvog dana", rekao je Blinken u septembru za agenciju Asošijeted pres.

Takođe, Džejka Salivena još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljnopolitičkim iskustvom, odabrao je za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Saliven je izjavio da ga je, kako se izrazio, izabrani predsednik naučio šta znači čuvati nacionalnu bezbednost na najvišim nivoima vlasti.

"Zatražio je da budem njegov savetnik za nacionalnu bezbednost. Učiniću sve što je u mojoj moći da zemlja bude bezbedna", poručio je Saliven.

Inače, tokom predsedničke kampanje Bajden se založio da će Sjedinjene Države vratiti među države potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom - ukoliko ta zemlja ostane posvećena njegovom poštovanju, kao i da će ponovo postati članice Pariškog klimatskog sporazuma. Takođe, u međuvremenu izabrani predsednik, javno se založio za obustavljanje planova da SAD napuste Svetsku zdravstvenu organizaciju i obustave finansiranje međunarodnih organizacija koje se ne protive abortusu.

Svaki od tih poteza značio bi napuštanje dosadašnjeg spoljnopolitičkog kursa aktuelne američke admnistracije predsednika Donalda Trampa.

Preostale nominacije

Između ostalih - Bajden je izabrao Ejvril Hejns, takođe bivšu zvaničnicu Obamine administracije, za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obaveštajnih službi. Dugogodišnja diplomatkinja Linda Tomas Grinfild trebalo bi da obavlja funkciju američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama.

Tokom trideset pet godina imala sam gradila sam odnose sa liderima širom sveta. Kao ambasadorka u Ujedinjenim nacijama radiću na jačanju pozicije SAD-a u svetu i obnoviti odnose sa našim saveznicima. Duboko se zahvaljujem na ovoj prilici", napisala je Grinfild u svojoj reakciji na društvenoj mreži Tviter.

Takođe, ukazala je i na principe kojim planira da se rukovodi tokom rada.

"Majka me je učila da snagom dobrote i saosećanja pokušam svet da učinim boljim mestom. Time sam se vodila tokom karijere u oblasti spoljne politike i, ako nominacija bude potvrđena, time ću se rukovoditi i kao ambasadorka u Ujedinjenim nacijama", reči su Linde Tomas Grinfild.

Istovremeno, Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbednost i bio bi prva osoba hispanskog porekla i ujedno imigrant na tom položaju.

Rekao je da je počastvovan zbog nominacije.

Kada sam bio veoma mlad Sjedinjene Države su meni i mojoj porodici ponudile utočište. Sada sam nominovan za sekretara za unutrašnju bezbednost i nadzor nad zaštitom svih Amerikanaca i onih koji beže od progona tražeći mogućnosti za bolji život, kako za sebe, tako i za svoje najmilije", poručio je Majorkas.

Planirano je i da Džon Keri, bivši državni sekretar, bude specijalni izaslanik američkog predsednika za pitanja klime.

Sjedinjene Države će uskoro imati vlast koja će se prema klimatskoj krizi odnositi kao pitanju pretnje najvišeg bezbednosnog značaja. Ponosam sam zbog mogućnosti da budem partner izabranom predsedniku - kao i mladim liderima koji su se posvetili rešavanju tog izazova", izjavio je Keri.

Inače, pre objave imena nominovanih kanidata Bajden je obećao da će njegova administracija biti odraz raznolikosti zemlje. Pretodne sedmice rekao je da je već izabrao kanidata za funkciju sekretara za finansije.

"Doneli smo tu odluku. Videćete da je reč o osobi koju će prihvatiti svi elementi Demokratske stranke - od progresivaca do umerenih koalicija", rekao je novoizabrani predsednik.

Najave o skromnoj inauguraciji

Ronald Klejn, nominovani šef osoblja Bele kuće, ranije je izjavio da će na dan Bajdenove inauguracije, 20. januara, biti održana "manja verzija tradicionalnih događaja" u svetlu pandemije koronavirusa. Ceremonija inauguracije i prateći događaji obično privlače ogroman broj ljudi.

"Znamo da ljudi žele da slave. Ima razloga za slavlje. Jednostavno želimo da pronađemo način da to uradimo što je bezbednije moguće", naglasio je Klejn."

Bajden sastavlja novu administraciju dok aktuelni predsednik Donald Tramp i dalje odbija da prizna poraz i pokušava da preokrene rezultat izbora, iznošenjem neosnovanih optužbi o rasprostranjenoj izbornoj krađi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG