Linkovi

Odbačena tužba Trampovog tima, sudija dozvolio potvrdu rezultata u Pensilvaniji


Prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora u Alentaunu u Pensilvaniji, 6. novembra 2020.
Prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora u Alentaunu u Pensilvaniji, 6. novembra 2020.

Zvaničnici Pensilvanije sada mogu da overe rezultate izbora koji pokazuju da je demokrata Džo Bajden pobedio u toj državi sa više od 80.000 glasova razlike, odlučio je federalni sudija u subotu. To je još jedan udarac za Trampov izborni štab koji pokušava da poništi rezultate izbora.

Sudija Metju Bren u Vilijamsportu u Pensilvaniji odbacio je zahtev predstavnika predsednika Trampa da se zaustavi proces potvrde rezultata, čime je srušena nada aktuelnog predsednika da će, na neki način, poništiti rezultate predsedničkih izbora.

U svojoj presudi, Bren je naveo da je Trampova kampanja predstavila "nategnute pravne argumente bez osnova i spekulativne optužbe koje nisu podržane dokazima."

“U Sjedinjenim Američkim Državama, to ne bi opravdalo kršenje prava glasa jednog jedinog birača, a kamoli svih birača iz šeste najnaseljenije države u zemlji", navodi se u odluci. "Naši građani, zakoni i institucije traže više."

Tramp je tvrdio da je garancija jednake zaštite pod zakonom, koja proističe iz američkog Ustava, bila prekršena kada su okruzi u Pensilvaniji zauzeli različite principe obraćanja biračima pre izbora, kako bi ih obavestili o tehničkim problemima sa njihovim listićima koje su poslali poštom.

Državna sekretarka Pensilvanije Keti Bukvar i sedam okruga u kojima je Bajden dobio većinu glasova, a koje je kampanja tužila, istakli su da je Tramp i ranije izneo slične tvrdnje i izgubio. Oni su sudiji Brenu rekli da je rešenje koje traži Trampova kampanja, da se odabace milioni glasova zbog navoda o izolovanim slučajevima, suviše ekstremno, posebno nakon što je većina glasova izbrojana.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro, demokrata, ubrzo posle presude je na Tviteru napisao: "Još jedna (tužba - prim. nov.) je propala."

Dvadeset elektorskih glasova iz te države ne bi bilo dovoljno da donesu Trampu drugi mandat. Pensilvanijski okruzi moraju da overene rezultate predaju sekretarki Bukvar do ponedeljka, posle čega će ona sama potvrditi rezultat.

Demokratski guverner Tom Volf obavestiće elektore pobedničkog kandidata da treba da se pojave na Kapitol hilu da glasaju 14. decembra.

XS
SM
MD
LG