Linkovi

Viskonsin: Posle brojanja u Okrugu Milvoki Bajden slavio sa još većom razlikom


Pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa protestuju tražeći ponovno prebrojavanje glasova u Milvokiju (Foto: REUTERS/Bing Guan)
Pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa protestuju tražeći ponovno prebrojavanje glasova u Milvokiju (Foto: REUTERS/Bing Guan)

Ponovno prebrojavanje glasova u najvećem okrugu američke države Viskonsin, koje je zahtevala kampanja aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, pokazala je da je izabrani predsednik Džozef Bajden osvojio više glasova nego što je prethodno utvrđeno.

U Okrugu Milvoki ponovo je prebrojano skoro 460.000 glasačkih listića.

Kampanja aktuelnog predsednika zahtevala je ponovno prebrojavanje glasova u dva najveća okruga – nakon što je u državi Viskonsin nakon prvog prebrojavanja izgubio od Bajdena za oko 20.000 glasova. Očekuje se da će brojanje u Okrugu Dejn biti okončano u nedelju. Čitav postupak je kampanju Donalda Trampa koštao 3 miliona dolara.

Nakon ponovnog brojanja Džordž Kristenson, zvaničnik Okruga Milvoki izjavio je da je postupak pokazao ono što je, kako je ocenio, već bilo poznato – da su izbori bili pošteni i transparentni, a prebrojavanje tačno i provereno.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Donald Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umesto njega – izabrani predsednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Tramp i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsednik Tramp koji ne prihvata izborni poraz, odbijao je da se saglasi sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsednik Bajden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

To se međutim promenilo u utorak - danu kada je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata. Obelodanjeno je i pismo Emili Marfi, direktorke Uprave za opšte poslove - agencije američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, u kome je konstatovala da je izabrani predsednik Džozef Bajden, kako je ukazano, očigledni pobednik američkih predsedničkih izbora.

Američke države trebalo bi do osmog decembra da potvrde rezultate glasanja, dok bi 14. decembra trebalo da se održi izjašnjavanje elektora.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG